TCMB binası ihalesinde teklifler açıklandı

İFM içerisinde yer alacak olan TCMB binası için iki firma teklif verdi. Bu tekliflerden en yükseğini 445 milyon 144 bin lira ile YDA İnşaat tarafından verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Finans Merkezi (İFM) içerisinde yer alacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) binasının yapımı için çıkılan ihalede, en yüksek teklifi 445 milyon 144 bin 524 lira ile YDA İnşaat verdi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) yapılan açıklamaya göre, TOKİ öncülüğünde Ataşehir'deki İFM içerisinde yer alacak TCMB binasının ihalesinin ilk oturumu bugün İstanbul'da yapıldı.

İki firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklif, 445 milyon 144 bin 524 lira ile YDA İnşaat'tan geldi.

'Gelir paylaşımı modeli ile ihale edildi'

Açıklamada görüşlerine yer verilen TOKİ Başkanı Ergün Turan, inşaatın yapımını, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeli ile ihale ettiklerini bildirdi.

TCMB hizmet binasının 2. bölge 10. parselde yer aldığını,15 bin 960,61 metrekare ve 55 katlı olup içerisinde ofis, ticaret alanı ve otelin bulunacağını ifade eden Turan, ihaleye YDA İnşaat ile İntaş Taahhüt Yapı Sanayi Ticaret AŞ'nin teklif verdiğini kaydetti.

Turan, önceki süreçte yeterli rekabet ortamı oluşmaması nedeniyle ihalenin bugüne ertelendiğine işaret ederek, "Üçüncü kez gerçekleştirdiğimiz ihalemizin ilk oturumunda YDA İnşaat 445 milyon 144 bin 524 lira, İntaş ise 220 milyon lira teklif verdi." ifadesini kullandı.

'İFM için önemli bir adım atıldı'

TOKİ Başkanı Turan, bugün yapılan ihalede istekli yüklenicilerden teklif aldıklarını bildirdi.

İhalenin ikinci oturumunu bir hafta sonra gerçekleştirip kazanan yükleniciyi açıklayacaklarını belirten Turan, "Arsayı alan şirket, arsa üzerinde proje geliştirecek. Elde ettiği gelirin satışta belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ'ye verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Turan, İFM'nin kamu ayağında TOKİ tarafından inşaatı devam eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) binalarının ardından hayata geçecek olan TCMB binasının ihalesinin yapılmasıyla İFM için önemli bir adım daha atılmış olduğunu kaydetti.

İnşaatları devam eden BDDK ve SPK binaları ile ihalesini yaptıkları TCMB binasının İFM'nin kalbi olacağını vurgulayan Turan, yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek İFM Projesinin 768 bin metrekarelik bölümünün TOKİ tarafından inşa edileceğini bildirdi.

İFM ile yılda yaklaşık 20 milyar euro gelir elde edileceğini belirten Turan, şunları kaydetti:

"İstanbul, finans merkezi olmak için Dubai, Pekin ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Projede TCMB, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, BDDK ve SPK gibi kamu kurumlarının inşaatları da yer alıyor. İFM, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin de güçlenmesine katkı sağlayacak. İFM'nin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse 'devler liginde' hak ettiği yeri alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz. 50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölge, iş ve alışverişiyle kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşecek. Dolayısıyla yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle İstanbul'a şehir içinde şehir, bir finans şehri ekleniyor."