TCMB de Bej Kitap yayımlayacak

TCMB ekonomik aktivitenin nabzını daha iyi tutabilmek için Bej Kitap yayımlamaya başlamayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası ekonomik aktivitenin nabzını daha iyi tutabilmek için küresel merkez bankalarında da örneği görülen Bej Kitap yayımlamaya başlamayı planlıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi ekonomistlerin Reuters'a verdiği bilgiye göre, son ekonomik durumu yansıtması hedeflenen raporda, iş piyasası, perakende hareketleri, üretim ile ilgili ekonomi ve iş çevrelerinden toplanan veriler değerlendirilecek.

Para politikası kararları için yatırımcılara öngörülebilir kazandıran Bej Kitap raporları başta ABD olmak üzere merkez bankaları tarafından sıklıkla kullanıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılda sekiz kez faiz kararlarının hemen öncesinde yayımladığı Bej Kitap piyasalar tarafından yakından takip ediliyor, ABD'de faiz beklentilerini şekillendirmede önemli rol oynuyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir ekonomist, "TCMB bir süredir Bej Kitap üzerde çalışmalar yürütüyor. İş çevrelerinden ya da reel sektörle ilgili veriler ellerinde yok. Buradaki amaç reel sektör ile ilgili gelişmeler hakkında daha iyi bir takip mekanizması yaratmak" dedi.

Merkez Bankası yetkilileri şu an için paylaşabilecekleri bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Yatırımcılar geçmişte bir çok kez TCMB'nin faizlerle ilgili ileri dönük iletişiminin yetersiz olduğu eleştirilerinde bulunmuştu.

Merkez Bankası başkanlığı görevini Erdem Başçı'dan Nisan ayında devralan Murat Çetinkaya görev devri sırasında yaptığı ilk açıklamasında iletişime vurgu yaparak önümüzdeki dönemde bu konuda adımlar atılacağının sinyalini vermişti.

Çetinkaya ilgili açıklamasında "Önümüzdeki dönemde iletişimin daha da güçlendirilmesi yönünde adımlar atılmasının önemli faydalar sağlayacağına inanıyorum" demişti.

Daha sonraki açıklamalarında da iletişime ilişkin mesajlara devam eden Çetinkaya "İletişim bizim açımızdan en önemli hususlardan biri olacak... Önümüzdeki dönemde iletişim araçları ve stratejisi oluşturup kamuoyu ile paylaşacağız" demişti.

Reel sektörle iletişim kanallarını tekrar kuvvetlendirmek istediğini ifade eden Çetinkaya bir süredir çeşitli sebeplerle ara verdikleri reel sektörle bir araya geldikleri toplantılara yeniden başlayabileceklerini söylemişti.