Terzi usulü bankacılık yaparak 3 senede bilançoyu 5’e katladı

NurolBank CEO’su Özgür Altuntaş, “Biz küçük boyutlardaki işlemlerde bile terzi usulü yatırım bankacılığı yapıyoruz. Sermaye piyasaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişmek zorunda” dedi. Altuntaş, Türkiye’nin Goldman’ı, Morgan’ı olmak istediklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

NurolBank, son 3 sene içinde, bilançosunu 5 kat büyüterek 1.5 milyar TL’ye, öz kaynağını ise 3 kattan fazla büyüterek 246 milyon TL’ye ulaştırdı. Sektör ortalamasının çok üzerinde, yüzde 35 öz kaynak kârlılığına ulaşan banka ‘terzi usulü’ yatırım bankacılığı yapıyor. NurolBank CEO’su Özgür Altuntaş, “Türkiye’nin Goldman’ı, Morgan’ı olmak istiyoruz” dedi.

Nurol Holding çatısı altında 1999 yılında yatırım bankacılığı lisansını alarak faaliyete geçen Nurol Yatırım Bankası’nın hisselerinin yüzde 78’i Nurol Holding’e, yüzde 16’sı Nurol İnşaat’a ve kalan kısmı da Nurol Ailesi üyelerine ait. İstanbul’da Genel Müdürlük ve Ankara’daki şubelerinde toplamda 40 kişilik ekip ile faaliyetlerini sürdüren bankayı anlatırken CEO Özgür Altuntaş, “Sermaye piyasalarına Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ürünleri kazandıran yatırım bankası olma hedefiyle çalışmalarına yön veren NurolBank batık oranı sıfırlanmış olan temiz ve son derece karlı bir bilançoya sahip” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Goldman’ı, Morgan’ı olacağız”

Altuntaş, “NurolBank müşterilerine, alternatif fon kaynağı sağlamak üzere yapılandırılmış finansman araçları, kompleks finansal modelleme, optimum finansal paket yapılandırılması, öz sermaye finansmanı danışmanlığı ile yerel ve uluslararası kuruluşlardan, sermaye piyasalarından yeni fon kaynakları yaratılması konularında yaratıcı, yenilikçi ürün ve hizmetler sunuyor” bilgisini de paylaştı.

Özgür Altuntaş, ağırlıklı olarak yatırım bankacılığı deneyimine sahip bir bankacı. 1993 yılında adı daha sonra Deutsche Bank olarak değişen Türk Merchant Bank’ta bankacılık hayatına başlayan Özgür Altuntaş, sırasıyla Garanti Bankası, Garanti Bank Hollanda ve Amex’te çalıştıktan sonra dünyanın ünlü yatırım bankaları Credit Suisse ve Morgan Stanley’de çalıştı. RBS İstanbul’un başına geçmek için Türkiye’ye dönüş yapan Altuntaş, Ekim 2013’ten bu yana NurolBank’ın CEO’luk görevini üstlendi. Özellikle Morgan Stanley’de Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerden sorumlu olan Altntaş, NurolBank’ta da çıtayı biraz yukarı koymuş durumda. Yatırım bankacılığı anlayışlarını anlatırken terzi usulü çalıştıklarını hatta kişiye özel performans arabası ürettikleri örneğini veren Altuntaş, önümüzdeki 5 senelik süreçte sektörün dünya standartlarında yatırım bankacılığı yapan en önemli oyuncularından biri olma hedefiyle çalıştıklarını anlattı.

Özgür Altuntaş, “Sermaye piyasalarına Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ürünleri kazandıran yatırım bankası olacağımıza inandığım bu süreç içerisinde Türkiye’nin Goldman’ı, Morgan’ı olmak istiyoruz. Sektörümüzde yapılan hatalardan bir tanesi bilanço büyüklüğü karşılaştırması. Yatırım bankalarında yaratılan aktifler ivedilikle diğer yatırımcılara satılmak üzere kurgulandıklarından dolayı, bilanço büyüklüğü en önemli kriter değil. Onun için şu bilanço büyüklüğüne ulaşacağız demek pek doğru bir söylem değil. Kurumsal müşterilerimizin finansal sorun ve ihtiyaçlarını doğru tanımlayıp, çözüm önerileri sunmak ve bu çözümleri gerçekleştirebilecek, sermayedarına en az piyasa koşulları kadar getiri yaratabilecek, gruptan bağımsız şekilde kendi ayakları üzerinde durabilen niş bir banka olmak da yine ana hedefl erimiz arasında yer alıyor” açıklamasında bulundu.

"Türkiye’de sermaye piyasaları büyümek zorunda"

Türkiye’de yatırım bankacılığı sektörünü değerlendirirken küresel krizin ardından uluslararası büyük yatırım bankalarının Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırmasının ardından sektörde bir boşluk oluştuğunu düşünen Özgür Altuntaş, “Biz küçük boyutlardaki işlemlerde bile terzi usulü yatırım bankacılığı yapıyoruz. Sermaye piyasaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişmek zorunda. Türkiye’nin kredilerini menkulleştirebilmesi lazım. Piyasadaki boşluğu değerlendireceğiz. Konvansiyonel bankaların hızlı refl eks gösteremediği, ürünlerle, ürünleri sunarak rekabet gücümüzü artırmaya çalışıyoruz” dedi.

Kişiye özel performans arabası üretiyoruz

NurolBank CEO’SU Özgür Altuntaş, “Büyük ticari bankaların büyük işlemlerde gösterebilecekleri eforu ve odaklanmayı küçük ya da orta ölçekli işlemler de dahil tüm müşterilerimize gösterebiliyoruz. Müşterilerimiz sektörde 300 milyon dolar ya da 1 milyarlık iş için gördüğü alakayı, ilgiyi ve hızı bizde 30-100 milyonun altındaki işlemde de görüyor. Müşterimiz için standart bir çözüm paketi sunmuyoruz. Tabiri caizse, rakiplerimiz standart binek araba üretiyorlarsa, biz kişiye özel performans arabası üretiyoruz” yorumunu yaptı.

"KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz"

Özgür Altuntaş, Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelere hizmet veren faktoring şirketlerini desteklemek için ABD’nin önde gelen finans kuruluşu WorldBusiness Capital’den (WBC) OPIC garantili 10 milyon dolar kredi aldıklarını ve bu OPIC garantili Türkiye’deki ilk ve tek sermaye benzeri kredi olarak kayda geçtiği bilgisini verdi. Altuntaş şöyle devam etti: “Rakam her ne kadar çok büyük olmasa da OPIC garantisi için 1 dolar ile 1 milyar dolar arasında fark yok aslında. Aynı prosedür, denetim ve onay mekanizmaları çalışıyor. Bu kredi ile KOBİ’lerin rekabet gücünü arttırmayı hedefliyoruz.

WorldBusiness Capital’den OPIC garantili aldığımız uzun vadeli ve sermaye benzeri kredinin, bankamızın uluslararası bağlarını geliştirmek ve işimizin sürekli büyümesine temel oluşturmak için atılmış önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye ‘de ilk defa bir yatırım bankası, hatta ilk finans kuruluşu olarak orta ölçekli başka bir bankanın 85 milyon dolarlık sermaye benzeri eurobond ihracına aracılık ettik.”

En yüksek sermaye getirisi bizde

Yaklaşık 3.5 yıl önce bankanın genel müdürlük görevini üstlenen Altuntaş, “2017 ilk çeyrek itibari ile son 3.5 sene içinde, bilançomuzu yaklaşık 1.5 milyar TL’ye, öz kaynağımızı 246 milyon TL’ye yükselttik. Bu bilançomuzu 5 kat, öz kaynağımızı ise 3 kattan fazla büyüttüğümüz anlamına geliyor. Bankacılık rasyosal karlılık ölçümlerinde, Nurolbank hem öz kaynak kârlılığı hem de bilanço büyüklüğü oranında Türkiye ortalamasının çok üstünde yer alıyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre hemen hemen her rasyoda gerek sektörün genelinde gerekse yatırım bankaları liginde son 3 senedir ya birinci olduk ya da ilk 3’te yer aldık. Sektörde yüzde 35 ile en yüksek sermaye getirisi bizim” dedi. NurolBank’ın sadece kurumsal yatırım bankacılığı yaptığını da vurgulayan Altuntaş, mevduat lisansı almayı düşünmediklerini belirtti.