THY zararını azalttı

Güçlü yolcu büyümesi ve marjlardaki iyileşme ile THY'nin ilk çeyrek zararı %24 düşüşle 22.3 milyon TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Güçlü trafik sonuçları elde ederek marjlarda iyileşme sağlayan Türk Hava Yolları (THY) havacılık sektörünün en zayıf dönemi olan ilk çeyrekte zararını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 azaltarak 22.3 milyon liraya indirdi.

Şirket geçen yıl aynı dönemde 29.4 milyon lira zarar açıklamıştı.

Reuters anketinde THY'nin, yolcu sayısında ve doluluk oranlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarındaki istikrarlı seyir ve ölçek ekonomisinin etkisiyle ilk çeyrek net zararının 4.3milyon liraya gerilemesi ve satış gelirlerinin yüzde 25 artarak 3.553 milyar liraya yükselmesi bekleniyordu.

THY'nin Cuma akşamı KAP'a gönderdiği mali tablolara göre ilk çeyrekte satış gelirleri de yüzde 27.7 artışla 3.6 milyar oldu. Şirket ilk çeyrekte yüzde 26 artışla yolcu sayısını 10milyon adete yükseltmişti. Yolcu doluluk oranı ise ilk çeyrekte 5.2 puan artışla yüzde 77.9olmuştu.

Şirketin FAVÖK'ü ilk çeyrekte 207.7 milyon lira olurken, kira giderlerinin de yer aldığı FAVÖKK ise 369.6 milyon lira oldu. FAVÖK marjı ilk çeyrekte yüzde 5.7 olarak gerçekleşti.

Akaryakıt giderleri ilk çeyrekte 1.38 milyar dolar olurken, akaryakıt tüketimi 697,674 ton olarak gerçekleşti.

THY'nin yıla iyi bir başlangıç yaptığını belirten Yapı Kredi Yatırım, "Kapasite ve birim gelirlerindeki yükseliş çift haneli ciro büyümesi sağlamıştır. Şirket önemli ölçüde yeni kapasite artışı sağlamasına karşın, hem uluslararası hem de yurtiçi ortalama tarifelerini artırabilmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Yapı Kredi Yatırım sonuçların ardından hisse için 12 aylık fiyat hedefini 7.7 liradan 10liraya yükselterek, 'tut' tavsiyesini 'al'a yükseltti.

THY'nin güçlü trafik sonuçlarının finansallar üzerinde olumlu etki gösterdiğini ve marjlarda genişleme gerçekleştiğini belirten Erste Securities de, şirketin yeni kapasite artışlarına karşın toplam arz edilen koltuk kilometre göstergesini artırabildiğini kaydetti.

İş Yatırım'ın notunda, "Yolcu büyümesinin sonucu gerçekleşen güçlü faaliyet performansı, yolcu doluluk oranındaki gelişme ve tarifelerdeki yükselişin hisse performansına olumlu yansımasını bekliyoruz" denildi.

THY hisseleri sonuçların ardından TSİ 1015'te yüzde 2.39 yükselişle 8.56 liradan işlem görüyordu.