Ticari ambargo dünya için tehdit!

Kuzey Kore’nin ekonomik büyüklüğü 16.12 milyar dolar. Yani dünya ekonomisindeki payı sadece yüzde 0.03. Bu noktada önemli olan bu küçük ekonominin ticaretinde en büyük payın, yüzde 85 ile Çin’e ait olması.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz günlerde hidrojen bombası denemesi yapmasının ardından ABD, Kuzey Kore’ye karşı ticari yaptırımları derinleştirmek istiyor. Başkan Donald Trump, Kuzey Kore ile ticaret yapan bütün ülkelerle ticari bağlarını koparma tehditleri savuruyor. Dünya ise tedirgin. Bazı analistler, Kuzey Kore’nin en büyük ticaret ortağının Çin olduğu ve hatta Kore’nin Meksika, Brezilya ve Fransa gibi ABD’nin ticari ortaklarıyla da ekonomik ilişkileri olduğu göz önüne alındığında ABD’nin ambargoyu hayata geçirmesinin zor olduğunu söylüyor. Analistlere göre ambargo ABD ve Çin’i karşı karşıya getirip küresel bir felakete yol açabilir.

Kuzey Kore’nin ekonomik büyüklüğü 2015 rakamlarıyla 16.12 milyar dolar. Yani dünya ekonomisindeki payı sadece yüzde 0.03. Bu noktada önemli olan bu küçük ekonominin ticaretinde en büyük payın ise yüzde 85 ile Çin’e ait olması.

Çin mülteci akınından korkuyor

Trump daha önce de Kuzey Kore’yi ekonomik olarak köşeye sıkıştırmak amacıyla Çin’den bu ülkeyle olan ticari ilişkilerini askıya almasını istemişti. Çin ise Kuzey Kore’de bir rejim değişikliğine kadar gidebilecek ve ABD askerlerini Çin’in kapısına kadar getirebilecek radikal tedbirler alma taraftarı değil. Çin’in en büyük endişelerinden biri ekonomik ambargonun Kuzey Kore’de çöküşe yol açması ve 25 milyon nüfuslu ülkeden Çin sınırına doğru büyük bir mülteci akını başlaması.

Çin, Kuzey Kore karşısında bu nedenlerle sert tedbirlere başvurmaktan yana değil. Ancak bunun Çin ile ABD’yi karşıya karşıya getirmesinden endişe ediliyor. Çin ve ABD’nin ticaret hacmi yıllık 650 milyar dolar. Hizmet ticaretinin büyüklüğü de 70 milyar doları buluyor. Bu ticaretin darbe alması uzmanlara göre küresel ticarette felakate yol açabilir ve küresel resesyon ile sonuçlanabilir.

Meksika ve Fransa ile ticareti var

Kuzey Kore’nin diğer ticaret ortakları arasında Meksika, Fransa ve Brezilya gibi ABD’nin önemli ticari partneri de bulunuyor. Ülkenin ihracat rakamları şöyle:

• Çin, 2.3 milyar dolar

• Hindistan 97.8 milyondolar

• Pakistan 43.1 milyon dolar

• Burkina Faso 32.8 milyon dolar

• Asya ülkeleri 26 milyon dolar Ülkenin ithalatı şu şekilde:

• Çin’den 2.95 milyar dolar

• Hindistan’dan 108 milyon dolar

• Rusya’dan 78.2 milyon dolar

• Tayland’dan 73.8 milyon dolar

• Filipinler’den 53.2 milyon dolar

• Küçük çaplı da olsa Şili ve Suudi Arabistan ile de ticari ilişkileri bulunuyor.

Çin, K.Kore ekonomisini dört koldan ablukaya alabilir

1) ENERJİ: Kim Yong Un rejimi kömür üretim ve ihracatına bağımlı. Kömür ağırlıklı olarak Çin’e satılıyor. Kömür aynı zamanda en büyük para kaynağı. Yılın ilk yarısında Çin’in ithalatı yüzde 75 düştü. Çin’in akar yakıt alımını azaltarak enerji konusunda Kuzey Kore üzerindeki baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

2) BANKACILIK: ABD ve müttefikleri Kuzey Kore’yi küresel bankacılık sisteminin dışına itmye çalışıyor. ABD bu yıl Çinli bir bankayı Pyongyang ile yasadışı finansal bağlarından dolayı bloke etti ve başka bankaların benzer bir akıbet ile karşı karşıya kalabiliceği mesajı verdi. Amaç, Kuzey Kore’nin nükleer programı için kullanabileceği finansmana erişimini kısıtlamak. Pekin, ABD yaptırımlarına engel olmak Pyongyang ile çalışan Çinli bankalara ceza verebilir.

3) NAKİT: Kuzey Kore’nin kömür satışlarından elde ettiği gelirle büyük bir para havuzu oluşturduğu ve Çin’de büyük bir nakit düşünülüyor. Bu paraya erişimin engellenmesinin KRuzey Kore’yi köşeye sakıştırabileceği belirtiliyor.

4) İSTİHDAM: Birçok Kuzey Kore vatandaşı Çin, Rusya ve Ortadoğu’da madencilik, tekstil, ormancılık, inşaat gibi sektörlerde çalışırken, Kuzey Kore yönetiminin bu kişilerin maaşlarının büyük bir bölümüne el koyduğu sanılıyor. Özellikle Çin’in Kuzey Kore sınırındaki Dandong bölgesinde çalışan birçok Kuzey Koreli olduğu belirtiliyor. Giyim sektöründe çalışan 500 bin kişinin yüzde 20’sinin Koreli olduğu ve aylık maaşlarının 260 dolara ulaştığı söyleniyor. Bu kişilerin ülkelerin geri gönderilmesinin Pyongyang’ı ciddi bir para kaynağından yoksun bırakacağı belirtiliyor.

En büyük ihracat kalemi kömür

Kuzey Kore’nin başlıca ihracat kalemlerini yüzde 40 ile kömür ve diğer mineraller oluşturuyor. Tekstil, metaller ve makine diğer ihraç ürünleri. En fazla ithalat ise tekstil, makine ve hammadde.

ABD, G.Kore ve Japonya’yı silahlandırıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Güney Kore’nin, ABD’den ileri teknolojiye sahip silah alımında ciddi bir artışa izin verdiğini Twitter’dan duyurdu. Trump, Twitter açıklamasında, “Japonya ve Güney Kore’nin ABD’den ileri teknoloji sahip askeri ekipmanları önemli derecede satın alımını artırmasına onay veriyorum” ifadesini kullandı.