Tillerson kararı piyasaları nasıl etkiler?

ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'u görevden aldı. Bu ani karar piyasaların odaklandığı enflasyon verisiyle çakıştı. Peki uzmanlar her iki gelişme sonrası piyasalarda ne bekliyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklanmışken verinin açıklandığı sırada ABD Başkanı Donald Trump sürpriz bir şekilde Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevden aldığını duyurdu.

Ülkede beklentilere paralel gelen şubat ayı enflasyonuyla beraber gerçekleşen bu olayın ardından dolar hafif geriledi.

Veri ve görevden alma kararı öncesinde 90 civarında bulunan dolar endeksi ilk tepki olarak 89,70'lere doğru geri çekildikten sonra saat 16:30'da 89,80'de yer aldı. Gün içinde 3.8744'e kadar çıkarak 3 ayın zirvesini gören dolar/TL ise 3.8632'de

Peki uzmanlar enflasyon ve Trump'ın kararı sonrası piyasalarda ne bekliyor?

"TL'de zayıf görünüm sürüyor"

Ahlatcı Yatırım'dan Özgecan Özdemir, dolar/TL'de ABD enflasyonu öncesi ani yükselişler yaşandığını belirterek, "Dolar varlıklarındaki kısmi toparlanmanın haricinde, artan yurt içi siyasi riskler nedeniyle Türk lirasında kırılganlığın arttığını görüyoruz. Ayrıca dün yurt içi cari açık verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi de Türk lirasındaki zayıf görünümü destekledi. Diğer taraftan OECD'nin Türkiye 2019 büyüme tahminini yukarı yönlü yüzde 4,7'den yüzde 5,1'e revize etmesinin TL varlıklarının gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olarak yer almasını engelleyemedi" diye konuştu.

Özdemir, bugün açıklanan ABD enflasyon verisinin beklentilere paralel geldiğine değinerek, "Açıklanan veri esnasında ani bir gelişme olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevden alarak yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'i atadığını gördük. Bu gelişme sonrasında dolar varlıklar değer kaybına uğradı. Böylece Dolar/TL'de kısa vadeli bir geri çekilme yaşandı. Ancak Türk lirasındaki zayıf görünümün devam etmesi kurdaki düşüşlerin sınırlı kalmasına yol açıyor" görüşünü dile getirdi.

"Daha hızlı vergi adımları gelebilir"

Ak Yatırım tarafından hazırlanan analizde şu değerlendirmeler yer aldı: "Önümüzdeki aylardan itibaren ABD enflasyonunda yükseliş öngörmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda yılbaşında ABD 10 yıl vadeli faiz oranları yüzde 2,4 seviyesinde iken 2018 yıl sonu için geçerli olan yüzde 3,25-yüzde 3,50 tahminimizi koruyoruz. Fed'den bu sene 4 artırım bekliyoruz. ABD enflasyon verisi yayımlandığı sıralarda ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson'ın istifasını istediğini açıkladı. Tillerson ile dış politika ve ticaret konusunda anlaşmayan Trump'ın bu kararı gümrük vergileri konusunda daha hızlı adımlar atılacağı anlamına gelebilir. İlk görünüm ons altın pozitif olarak değerlendirilebilir"

"Karar parite ve altın için pozitif"

İş Yatırım'dan Şant Manukyan ise, ABD enflasyon verisinin bu haliyle 4. faiz artışına neden olmayacağına dikkat çekerken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alınarak yerine Mike Pompeo'nun geleceği haberinin parite ve altın için pozitif olabileceğini belirtti.

New York borsası enflasyon ve Tillerson sonrası yukarı yönlüNew York borsası enflasyon ve Tillerson sonrası yukarı yönlü

Trump, Tillerson'ı görevden aldıTrump, Tillerson'ı görevden aldı

ABD enflasyonu beklentiyi karşıladıABD enflasyonu beklentiyi karşıladı

Bu konularda ilginizi çekebilir