TL artan siyasi endişilerle negatif ayrıştı

Fed sonrası değer kaybeden TL, yaklaşan seçimler öncesi siyasi endişelerle negatif ayrış

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yaklaşan seçimler öncesi artan siyasi endişelere paralel hafta boyunca neredeyse her gün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL bu sabah da güne değer kaybı ve negatif ayrışma ile başladı.

Bankacılar Twitter'ın yasaklanmasının da bugün yaratacağı algının önemli olacağını söylediler.

Öte yandan ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, JP Morgan tarafından hazırlanan gelişmekte olan ülke tahvil endekslerinde ülke ağırlıklarının değiştirilmesinin ardından Türkiye yerel tahvil piyasasından 2.4 milyar dolar, Rusya'nın yerel tahvil piyasasından da 2 milyar dolar çıkış olabileceğini belirtti.

TL dün dolar karşısında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini beklenenden daha kısa sürede artırabileceği algılamasına yol açan söylemlerle sert kaybetmişti. Ardından akşama doğru ABD borsalarının toparlanmasına bağlı olarak kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını geri almıştı.

Bankacılar TL'deki değer kaybının haftanın genelinde olduğu gibi diğer gelişmekte olan ülkelerin üzerinde olduğunu belirtirken bu ayrışmayı 30 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler
öncesi artan siyasi endişelere bağladılar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Twitter'ın yasaklanmasının yarattığı algı önemli. Gün içinde de bu gelişmenin nasıl yansıma bulanacağını izleyeceğiz. Siyasi tansiyon TL üzerinde bir süredir olduğu gibi baskı yaratmaya devam ediyor" dedi.

Son dönemde yolsuzlukla ilgili iddialara yer veren bazı Twitter hesaplarından dört eski bakan hakkında hazırlanan fezleke olduğu iddia edilen belgeleri yayımlanmıştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise sosyal medya platformu Twitter'ın "kökünü kazıyacaklarını" söyleyerek, uluslararası camianın ne söyleyeceğinin kendisini ilgilendirmediğini kaydetmişti.

Bu gelişmelerin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (TİB), vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce erişimin engelleme kararları verildiğini bildirdi.

Dün akşam saatlerinde 2.2320 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah TSİ 08.46'da 2.2360/2.2365 seviyesindeydi. TL güne en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi olarak başladı. Aynı saatte bazı benzer para birimleri TL'nin aksine değer kazancı gösterdi. Sepet bazında TL de aynı saatte 2.6587/2.6600 seviyesindeydi.

Tahvil bono piyasasında 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvil dün işlem bazında yüzde 11.76'ya kadar yükseldi. Gün içinde test edilen bu seviye bankacıların verdiği bilgiye göre en son 2009
ortasında test edilmişti. Spot kapanış yüzde 11.60 seviyesinde gerçekleşirken valörlü kapanış yüzde 11.45 oldu.

Öte yandan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.17, valörlüde yüzde 11.10 seviyesindeydi.

Fed Başkanı Janet Yelen dün faizlerin sabit tutulduğu toplantısında muhtemelen bankanın tahvil alım programını bu yıl sonbaharda sonlandıracağını ve ardından altı ay kadar sonra da faiz oranlarını yükseltmeye başlayabileceğini söyledi.