TL hızlı geriledi
Risk iştahında azalma ve Taksim müdahalesi ile sert yükselen sepet bazında TL, ek parasal sıkılaştırma açıklamasıyla hızlı geriledi.
İSTANBUL - Global risk iştahında azalmaya paralel gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar ve bu sabah polisin Taksim'e müdahalesinin ardından tarihi yüksek seviyelere yaklaşan sepet bazında TL, TCMB'nin ek parasal sıkılaştırmaya başlayacağını açıklaması ardından hızla geriledi.
Son dönemde TCMB'nin faiz indirimleri ve Fer’in tahvil alımlarını azaltabileceğibeklentileri ile gelişmekte olan piyasalardan çıkışlarla TL'de görülen değer kaybının, Taksim Gezi parkı protestolarının siyasi riskleri artırmasının ardından hız kazanması, TCMB'nin de yaklaşık bir yıllık aradan sonra ek parasal sıkılaştırmaya geçmesine neden oldu.
Merkez Bankası, bugün, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.
TCMB yaptığı yazılı açıklamada, "Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır. Politika faizinden yapılan fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebilecektir" dedi.
Sepet bazında TL'de 2.1085 seviyesinden kapandığı 27 Mayıs'tan bu yana değer kaybı yüzde 5'iaştı. Bu sabah Ekim 2011'den bu yana en yüksek olan 2.2205'e kadar yükselen sepet bazında TL,TCMB açıklaması ardından 2.1976 seviyesine kadar geriledi.
Öte yandan dolar/TL 1.8450 seviyesinden kapandığı 27 Mayıs'tan bu yana yaklaşık yüzde 3.4yükseldi. Bugün Aralık 2011'den bu yana en yüksek olan 1.9090'a kadar yükselen dolar/TL ise TCMB sonrası 1.8883'e kadar geriledi.
Sepet bazında TL saat 1126'da 2.2054, dolar/TL ise 1.8952 seviyesinden işlem görüyor.
HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, TL'deki son gelişmelerin ardından bankacılık sisteminin likidite ihtiyacının arttığını ve bazı PY bankaların geçen hafta itibariyle TCMB’nin likidite penceresini kullanmaya başladığını hatırlatarak, "TCMB'nin bugünkü açıklamaları TL’deki son gelişmelerden rahatsız olduğuna ve bankacılık sisteminin TCMB'den likidite penceresini daha yoğun kullanabileceğine referans veriyor" dedi.
Çakıroğlu, "TCMB'den gelen açıklamaların TL üzerinde olumlu bir etkisinin olacağını, önümüzdeki donemde likidite yönetiminin çok daha önemli hale geleceğini düşünüyoruz. Faizler tarafında ise etkinin görece sinirli kalabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 6.37, valörlüde son işlemlerde yüzde 6.50 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfamı gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 6.33seviyesinde açıldıktan sonra saat 1141'de yüzde 6.62 seviyesinde.
Öte yandan dün spot kapanışta ortalama yüzde 7.45, valörlüde son işlemlerde yüzde 7.56seviyesinde olan 10 yıllık 8 Mart 2023 itfalı tahvilin bileşik faizi ise bu sabah yüzde 7.45seviyesinde açıldıktan sonra aynı saatte yüzde 7.65 seviyesinde bulunuyor.
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, TCMB'nin piyasayı yüzde 4.5 seviyesindeki politika faizinden fonlamayı bugün askıya alabileceğini, bu durumun da bankacılık sistemi için interbank faizleri ve efektif fonlama faizini yüzde 6 gibi faiz koridorunun tavanına itebileceğini belirtti. Demir şöyle devam etti:
"Tabii ki yüzde 6 seviyesinin TL'yi desteklemek için ne kadar yeterli olacak, görmek gerekir. Brezilya'nın politika faizinin yüzde 8 seviyesinde ve yükseliş eğilimi sürüyor. Döviz satışlarını masaya alarak TCMB otomatik dengeleyici olarak rezerv opsiyon mekanizmasına (ROM)güveni azalmış görünüyor. TCMB daha önce ROM'un geniş faiz koridoru ihtiyacını azalttığını açıklamıştı. Buna karşılık ROM'un şu anda daha az dengeleyici olması nedeniyle gecelik borç verme faizinde artış yoluyla koridorun kuzeye doğru tekrar genişlemesi riskinin kesinlikle arttığını düşünüyoruz."