TL, kayıplarının bir kısmını geri aldı

Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşamamasının ardından 2,70'i geçen dolar, sert yükselişin ardından bir miktar gevşedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan ve yabancı kreditörler arasında haftasonunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması ardından haftaya global piyasalardaki bozulmaya paralel yükselişle başlayan dolar/TL, kayıplarının bir kısmını geri alsa da gün içinde dalgalı bir seyir izledi.

Cuma günü saat 17:52'de 2.6657/2.6670 seviyesinde olan, Asya seansında 2.7131'e kadar yükselen ve bu sabah 2.70'in üzerinde olan dolar/TL, gün içinde 2.6814'e kadar geriledikten sonra saat 1640'ta 2.69360/2.6942 seviyesinde bulunuyor.

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan dolar/TL, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, geçen hafta ise koalisyonun kısa sürede kurulacağı beklentileriyle genel seçimler öncesine denk gelen 5 Haziran'dan bu yana ilk kez 2.66'nın altını görmüştü.

Cuma günü 2.8198/2.8221, bu sabah ise 2.8372/2.8395 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 2.8433/2.8448, euro/TL ise 2.9935/2.9954 seviyesinde.

Yunanistan'daki gelişmelerle sabah saatlerinde sert düşüş kaydeden euro/dolar paritesinde öğleden sonra görülen toparlanma gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kayıpların bir kısmının geri alınmasını sağladı.

Buna karşılık Suriye'ye olası bir müdahale riskinin baskı yarattığı TL bugün dolar karşısında yüzde 1 civarında değer kaybederek, yüzde 0.6 civarında kayıp görülen benzer ülke para birimleri arasında en kötü performansı sergiledi.

Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Suriye ve sınırdaki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Öte yandan yarın ilk iki turu yapılacak olan TBMM Başkanı seçiminin ardından bu hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmeyle koalisyon hükümeti kurma çalışmaları da yakından takip edilecek.

Bir bankacı, "Euroda görülen tepki alımları ve Pazar günü Yunanistan'da kreditörlerin mali yardım şartlarının kabulüne yönelik yapılacak referandumdan 'evet' oyu çıkabileceği beklentisi euro/dolar paritesi aşağı çekti. Böylece gelişmekte olan ülke para birimleri kayıpların bir kısmını geri alırken, TL'nin onları takip edememesinde Suriye ile ilgili endişelerin etkisi hissediliyor" dedi.

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1.6 milyar euroluk borcunu ödemesi için 48 saatten az süresi kaldı. Atina, temerrüte düşerse, belki de euro bölgesinden çıkmasına neden olacak olaylar dizisini başlatmış olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Tsipras'ın müzakerelere dönmesini isterken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de Yunan başbakanı ile görüşebileceğini söyledi.

Hollande, Yunanistan gündemiyle olağanüstü toplanan bakanlar kurulu toplantısının ardından "Müzakerelerin nihai olarak sona ermesine birkaç saat kaldı" dedi.

Tsipras'ın mali yardım için önkoşul olarak kreditörlerin iletilen reform paketini referanduma götürme kararının ardından, Atina ile kreditörler arasında son dakikada bir anlaşmaya varılacağına dair umutlar hızla tükeniyor.

Yunan hükümetinden bir yetkili ise Tsipras'ın bugün Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu başkanları ile telefonda konuşarak ülkesine bulunduğu mali yardım programının süresinin uzatılmasını istediğini söyledi.

Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.74 seviyesinde olan iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.76, valörde son işlemde yüzde saat 1640'ta yüzde 9.80 seviyesindeydi.

Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.36, valörde son işlemde yüzde 9.34 seviyesinde olan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.46, valörde son işlemde aynı saatte yüzde 9.41 seviyesindeydi.

Suriye riski

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'nin kuzeyinde son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, bu bölgede bir devlet kurulmasına Türkiye'nin asla müsaade etmeyeceğini ve bedeli ne olursa olsun bu konuda mücadele edeceğini söyledi.

Son haftalarda Suriye'nin Tel Abyad kentinde İslam Devleti (İD) ile Suriye'deki Kürt gruplardan PYD'nin silahlı gücü olan YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış ve önceki hafta kentin kontrolü İD'den YPG'ye geçmişti. Bu gelişme ile daha önce özerkliğini ilan eden Kürtlere bağlı Cizre ve Kobani kantonları birleşmiş ve Türkiye sınır hattında yaklaşık 400 kilometrelik bir alan PYD'nin denetimine girmişti.

Hafta sonunda gazetelerde yer alan haberlerde ise, PYD'nin Tel Abyad'ı ele geçirdikten sonra batıya yönelmesi ve Tel Abyad'ı kaybeden İD'nin de başka hedeflere yönelmesi ihtimaline karşı hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne özellikle Cerablus bölgesinin de içinde bulunduğu 90 kilometrelik bir hatta güvenli bölge oluşturmak üzere hazırlık yapılması yönünde talimat verdiği iddia edildi.