TL'de Şimşek iyimserliği

Başbakan Yardımcısı Şimşek'in büyüme, enflasyon ve faiz politikasına ilişkin açıklamaları TL'ye pozitif yansıdı. Kur, gün sonuna doğru 3,55'in altını test etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in büyüme, enflasyon ve faiz poltikasına ilişkin açıklamalarının olumlu algılanması TL'ye olumlu yansırken, 3.55'li seviyelere gerileyen dolar/TL'de gözler Fed faiz toplantısı kararlarına çevrildi. Kur, serbest piyasada 3.5530 seviyesinden kapanırken, interbank son işlemlerde 3.55 seviyesinin altını test etti.

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de faizlerin yüksek olduğunu; faizi tasarruf artışı, katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştirerek, uzun vadeli fonu çekerek düşürebileceklerini söyleyerek, "TCMB üzerinde yönlendirmeyle faizi aşağı çekemeyiz" dedi.

Şimşek, bu yıl büyümenin yüzde 5'e daha yakın göründüğünü söyleyerek, çift haneli enflasyonun uzun süreli tolere edebilecekleri bir durum olmadığını belirtti.

'Hava biraz tersine döndü'

TEB Yatırım Stratejisti Erkin Işık, "Şimşek'in açıklamalarının piyasada olumlu algılandığını görüyoruz. TCMB politikası, büyüme ve enflasyona yönelik açıklamaları etkili olmuş olabilir. Önceki günlerde TL diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha zayıf performans gösteriyordu, onun biraz tersine döndüğünü izliyoruz" dedi.

'Sıkı duruşun sinyali gibi'

Bir bankacı, "Şimşek'in Almanya, büyüme ve enflasyon hedefi ile ilgili açıklaması önemli, para politikasında sıkı duruşun devamı yönünde sinyal gibi. Gerçi piyasada bununla ilgili bir soru işareti yok ama bunları duymak olumlu algılandı. Ancak akşam Fed toplantısı dolayısıyla çok ciddi bir hareket görmeyebiliriz. Piyasa ABD 10 yıllık tahvil faizlerini izliyor. Orada yukarı hareket olursa kur da yukarı gider" dedi.

Fed'in kararlarını bu akşam saat 21.00'de açıklayacağı toplantısında faizlerde değişiklik beklenmezken, merkez bankasının eylül ayında bilanço daraltmaya başlayacağına dair ipuçları vermesi bekleniyor. Buna ek olarak Fed'in para politikasında ne derece sıkılaştırılması taraftarı olduğunu anlamak için enflasyon hakkında kullanacağı dile odaklanılacak.

Dolar baskı altında

ABD'deki zayıf enflasyon Fed'in bu yıl tekrar faizleri artırıp artırmayacağı konusunda belirsizliğe yol açtığı gibi doları da baskı altında tutuyor.

Öte yandan piyasalar yarın saat 14.00'de açıklanacak olan TCMB kararlarını bekliyor. Kısa vadeli faizlerde bir değişiklik yapılması beklenmiyor ancak PPK'nın enflasyon ve para politikasına ilişkin vurguları izlenecek.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.59, valörde son işlemde yüzde 10.62 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 10.62, valörde saat 1631'de son işlemde yüzde 10.62 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.51, valörde son işlemde yüzde 11.51 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 11.53, valörde saat 1631'de son işlemde yüzde 11.53 seviyesindeydi.