Trump: 1 Mart sihirli bir tarih değil

"1 Mart sihirli bir tarih değil" diyen Trump, ticaret görüşmelerine dair yatırımcıları umutlandırırken borsalar yukarı yönlü hareket etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları ABD ile Çin'in bir yıla yakın süredir aralarında devam eden ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varacağına ilişkin devam eden beklentilerin etkisiyle yükselişini sürdürdü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1'e yakın yükselişle 2 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çin'in 300 büyük şirketini izleyen endeks yüzde 0.4 primle 4 Ocak'ta gördüğü dip seviyeden bu yana kaydettiği kazanımları yüzde 18'e yükseltti.

ABD borsaları da dün yükselişle kapandı. Perakendeci Walmart'ın açıkladığı beklentilerden güçlü bilançonun da desteğiyle S&P 500 endeksi yüzde 0.15 yükseldi. Yüzde 0.19 yükselen Nasdaq kazanımlarını aralıksız yedinci güne taşıdı.

Mağaza zinciri Walmart, 4. çeyrekte 138,8 milyar dolar gelir ve 3,69 milyar dolar net kâr açıkladı. Hisse başına kâr da 1,27 dolar oldu.

Ticaret görüşmeleri

ABD Başkanı Donald Trump, dün Çin ile yürüttükleri ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini söyledi. Trump ayrıca görüşmelerin sonuca varması için belirlediği son tarihi öteleyebileceğini, "1 Mart sihirli bir tarih değil" diyerek ifade etti.

Trump daha önce iki ülkenin ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varamaması halinde ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde üründen aldığı gümrük vergisini 1 Mart'ta yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselteceğini açıklamıştı.

Yatırımcılar Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in gelecek ay, muhtemelen 5 Mart'ta başlayacak Çin parlamentosu genel kurulundan sonra bir araya geleceğini ve "mutabakat zaptı" şeklini alabilecek bir anlaşmaya varacağını tahmin ediyorlar.

İki ülke geçen hafta Çin'de yapılan müzakerelerin hemen ardından dün ABD'de yeni bir görüşme turuna başladı. Görüşmelere yarından itibaren Xi'nin en üst düzey ekonomi danışmanı Liu He de katılacak.

Doların seyri

Dolar bugün açıklanacak Fed tutanakları öncesinde ABD'de Hazine tahvil getirilerindeki gerilemeye nedeniyle dar bantta işlem görürken, küresel risk iştahının güçlenmesi dolayısıyla yen karşısında sınırlı kazanımlarda bulundu.

Dolar yen karşısında yüzde 0.2 yükselişle 110.83 yene çıktı. Dün yüzde 0.4 gerileyen dolar endeksi ise bugün yatay seyrederek 96.451'de bulunuyor.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi dün keskin şekilde gerileyerek 11 günün en düşük seviyesine indi.

Yatırımcılar Fed'in bu akşam yayımlayacağı Ocak ayı para politikası toplantısı tutanaklarını bekliyorlar. Fed'in para politikasında gevşemeye işaret eden toplantının tutanakları bu yıl faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı konusunda yatırımcılara fikir verecek. Tutanakların Fed'in devasa bilançosunu ne kadar süre daha bu şekilde taşıyabileceği konusunda da ipuçları vermesi bekleniyor.