Turhan 'SPK Başkanlığı' için ne dedi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Yeni SPK Kanunu ile yönetimi değişen SPK'nın başına geçecek isim merak ediliyor. Kulislerde konuşulan isimlerden biri de İMKB Başkanı İbrahim Turhan...

Bir basın mensubunun "SPK Başkanlığı için sizin isminiz gündemde" demesi üzerine, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "Şu anda sizden duyuyorum bunları. Şu anda yaptığım işten gayet memnunum. Beni burada başarısız mı buluyorsunuz? Bana yeni iş yaratmaya çalışıyorsunuz. Halimden son derece memnunum" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından düzenlenen "TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2012" kokteylinde konuşan Turhan, sermaye piyasası ve İMKB hakkında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Borsa İstanbul AŞ'de Hazine payının yüzde 49 ile sınırlı tutulduğunu hatırlatan Turhan, "Bu durum aslında hükümetin özel sektöre, piyasaya ne kadar önem verdiğini, burada asıl belirleyici olanın kim olması gerektiğini açıkça gösteriyor. Önümüzdeki dönemde öncelikle mevcut borsaların borsamızla birleşmesi, yatay konsolidasyon süreci önemli gündem konularımızdan birisi olacak" dedi.

"Müdafaa yapan değil, ofansif oynayan kurum olacağız"

Yakın zamanda sertifikalar pazarını açtıklarını, bu çerçevede yeni bir yapılandırılmış ürün kazandırdıklarını ve son dönemde hem varantlarla hem sertifikalarla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Turhan, "Yakın zamanda üzerinde çalışacağımız konulardan bir tanesi de 'Contract for Difference'. Buradaki yönelimimizin temel dayanağı şu; özellikle vadeli işlem ve opsiyon piyasasının devreye girmesi ile beraber yapılandırılmış ürün noktasında da çok daha fazla ihtiyacımız olacağını, bunun da gelişmeye açık bir sektör olacağını düşünüyoruz. Bundan sonra müdafaa yapan değil, atak yapan, ofansif oynayan kurum olacağız" diye konuştu.

Turhan, pay senetleri için repo piyasasının devreye alınmasının çok önemli bir açılım sağlayacağına dikkati çekerek, açığa satışlarla ilgili de, "Sermaye Piyasası Kurulumuz (SPK) açığa satışla ilgili mevcut fiyattan o anki işlem gören fiyat ya da onun üzerindeki fiyattan ancak işlem yapabilmesine yönelik düzenlemeyi esnetiyor. Bu konuda borsamıza yetki verecek. Bunu da sistemik risk oluşturacak durumlar hariç bütün dünya borsalarında olduğu gibi daha esnek bir şekilde gerçekleştirmeye çalışacağız" bilgisin verdi.