Turhan: Dünkü sorun yazılım, bugünkü operasyonel hata

İki gündür borsada yaşanan arızalarla ilgili değerlendirmede bulunan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan "Dünkü sorun yazılım, bugünkü operasyonel hata" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul'da iki gündür yaşanan arızanın ardından Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan CNBC-e yayınında gelişmeleri değerlendirdi.

Turhan, "Göreve başladığımdan beri 6. arıza oldu. Değişim yapıyoruz. Hiçbir şeyi değiştirmeseydik, arıza olmazdı. Değişim ve iyileştirmelerin etkisiyle zaman zaman böyle şeyler oluyor. Borsa arızalanmadı, IT sorunu ama bizden kaynaklanmıyor, bizden kaynaklanmayan yazılım sorunu oldu" dedi.

Benzer hatalar tekrar olmasın diye önlem aldıklarına da dikkat çeken Turhan, "Kendi sistemlerimizde de iyileştirmeleri yaptık. Arkadaşlarımız dünkü sorunun yaşanmaması için bütün gece çalıştı, bugünkü yaşanan bir arıza değil, operasyonel bir hata" dedi.

Borsa İstanbul'daki çalışmalarla ilgili bilgi de veren Turhan, Borsa İstanbul ekiplerinin şu anda Borsa İstanbul'un kullanacağı 'kod'u yazdığını belirterek açılış-kapanış sırasında 170 adımlık prosedür olduğunu belirtti. Turhan, arızalarla kaybedilen seans süresi itibariyle uluslararası standartlar dışına çıkmadıklarını söyledi.

Turhan "1 Temmuz'da yeni seans salonumuzda yeni sistemle, yazılımla başladığımızda hedefimiz %99,9995 sürekliliği sağlamak" dedi.

"Borsada tam gün seans uygulaması vadeli piyasalar için düşünülüyor" diyen Borsa İstanbul Başkanı, 2015 senesinin Türkiye'de sermaye piyasası yapısının tepeden tırnağa değiştiği bir yıl olacağına dikkat çekti.