Türk halkının birinci yatırım tercihi altın
Türkler birinci tasarruf aracı olarak altını görürken ikinci sırada ev almak, üçüncü sırada yastık altında biriktirmek var.
Borsa / Finans Servisi
Katılım Emeklilik tarafından yaptırılan ‘Sigorta Okuryazarlığı Araştırması’na göre bugüne elinde aylık 1.000 TL tasarruf edilebilecek nakdi olan ‘altın alırım’ diyor. Türkler birinci tasarruf aracı olarak altını görürken ikinci sırada ev almak, üçüncü sırada yastık altında biriktirmek var. Araştırmaya katılanların yüzde 54.5’i TL olarak parasını biriktirdiğini söylerken yine yüzde 54.3’ü parasını bankada değerlendirmediğini beyan etti. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, araştırma çıktılarının paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Öncelikle Türkiye’de BES kavramının insanımız için geldiği noktanın durumunu inceleme ihtiyacı vardı. Buradan hareketle gerçekleştirdiğimiz bu araştırmayla durum tespitinin yanı sıra yol haritamızı da belirledik. Finansal Okuryazarlık çatısı altına ‘Sigorta Okuryazarlığı’nın da alınması gerektiğine vurgu yapmak istedik" dedi.
Katılım Emeklilik, ERA Araştırma Şirketi ile Türkiye genelini temsilen, 12 ilde yaşayan, 18 yaş üzeri kadın ve erkeklerden oluşan 805 kişi ile gerçekleştirilen görüşmelerle Türk halkının sigorta, risk ve emeklilik ile ilgili konulara yönelik algısının ölçülmesi amacıyla “Sigorta Okuryazarlığı Araştırması” gerçekleştirdi.
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, araştırma çıktılarının paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Öncelikle Türkiye’de BES kavramının insanımız için geldiği noktanın durumunu inceleme ihtiyacı vardı. Buradan hareketle gerçekleştirdiğimiz bu araştırmayla durum tespitinin yanı sıra yol haritamızı da belirledik. Finansal Okuryazarlık çatısı altına ‘Sigorta Okuryazarlığı’nın da alınması gerektiğine vurgu yapmak istedik. ‘Sigorta Okuryazarlığı’ kavramını da bundan böyle gündemde tutmalıyız. Çıktılar arasında aslında tüm durumumuzu özetleyen bir sonuç var. Halkımızın yüzde 72’si bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortasının yarar sağladığını düşünüyor ama sigorta sahiplik oranının henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını görüyoruz” dedi.
Dijital kanalları sigorta okuryazarlığını artırıcı içeriklerle zenginleştireceklerini belirten Sincek, “İstanbul ile başlamayı hedeflediğimiz eğitimlerimizle Türk halkının ve ekonomimizin ihtiyaç duyduğu tasarruf algısına katkı sağlayacağımıza ve geleceğimizi güvence altına alacağımıza inancımız tam” dedi.
Biriktiriyorum ama bankada değil
Ankette katılımcıların bir numaralı tasarruf tercihlerinin yüzde 19.4’lük oran ile ‘altın’ olması dikkat çekerken sadece yüzde 5’i tercihini BES’ten yana kullandı. Halkın büyük çoğunluğu tercihini altından sonra ev kredisi, yastık altında biriktirme ve araba kredisine girmekten yana kullanırken yatırım aracı olarak ‘döviz’ diyenlerin oranı da yüzde 6. ‘Tasarrufl arınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna ise katılımcıların yüzde 54.5’i TL olarak para biriktirdiğini yüzde 19.9’u altın aldığını ve yüzde 23.4’ü bireysel emeklilik fonu olduğunu kaydetti. TL para birktirenlerin yüzde 54.3’ü parasını bankada değerlendirmediğini bildirdi. Benzer bir manzara DTH mudisinde de var. Katılımcıların yüzde 12.6’sı parasını döviz olarak biriktirdiğini ifade ederken bu kişilerin yüzde 60’ı tasarrufun bankacılık sisteminde yer almadığını da açıkladı.
Fon büyüklüğü 300 milyar TL olsa kur rahat dalgalanamaz
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Tasarrufl arı artırmak için çabalıyoruz. Herkes bunun bilincinde. Bizim emeklilik fon büyüklüğümüz 95 milyar TL değil de 300 milyar TL olsa kur böyle rahat rahat dalgalanamayacak. Sermaye piyasalarımıza ciddi derinlik gelecek. Altyapı yatırımlarına ve girişim sermayelerine emeklik fonlarımız yatırım yapacak. Yeni girişimlere destek veriyor olacağız” dedi.