Turkcell, MTN'ye karşı ABD'de açtığı davayı geri çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Turkcell, Güney Afrikalı mobil telefon şirketi MTN Group aleyhine ABD mahkemesinde açtığı davadan vazgeçti. Turkcell, başka bir bölgede yeni bir dava açacak.

Turkcell'in kararına neden olarak, ABD Yüksek Mahkemesi'nin bir süre önce aldığı bir kararın, davanın aleyhte gelişmesine yol açacağı belirtildi.

Turkcell geçen yıl Johnannesburg merkezli MTN Group aleyhine 4.2 milyar dolarlık tazminat talebiyle açtığı davada, İran'ın daha önce Turkcell'e verdiği bir mobil telefon lisansı ihalesini almak için MTN'in bu ülkede rüşvet verdiğini iddia etmişti.

Ancak Washington mahkemesi, Turkcell davasının dayanağı olan ve insan hakları temeline dayanan madde üzerine Amerikan Yüksek Mahkemesi kararının bekleneceği gerekçesiyle Ekim ayında davayı ertelemişti.

Yüksek Mahkeme ise Nisan ayında açıkladığı kararla, şikayet konu olan bir eylemin ABD ile yakın ilişkisi yoksa, yabancı davacıların Amerikan mahkemelerinde dava açma hakkını sınırlamıştı.

Turkcell'in avukatları dün mahkemeye başvurarak, Yüksek Mahkeme'nin kararı doğrultusunda davanın düşürülmesini talep ettiler.