Türkiye imalat PMI Mart'ta 52.3'e indi
İSTANBUL - Türkiye imalat PMI Mart ayında52.3'e gerileyerek yıl başından bu yana art arda ikinci ayda da ivme kaybetse de, imalat sanayinde üretim ve yeni siparişlerin yedi aydır aralıksız artmaya devam ettiğini gösterdi.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satınalma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ayında 53.5 değerini almıştı. Endeksin 50'nin üzerinde açıklanması sektördeki faaliyetlerin arttığı anlamına geliyor.
İmalat sektörü üretim alt endeksi Şubat ayındaki 54.2seviyesinden 52'ye gerileyerek dört ayın en zayıf artışını kaydetti. İmalatçılar hem yurtiçi hem de yurtdışından yeni siparişlerin üretimi desteklediğine dikkat çektiler.
İmalatçıların yeni siparişlerini gösteren alt endeks ise54.8 seviyesinden 53.3'e indi. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri yeni siparişlerdeki artışın iyileşen piyasa koşullarından kaynaklandığını ifade ederken, yeni siparişler de üretim gibi dört ayın en yavaş artışını kaydetti.
Yeni ihracat siparişleri alt endeksi sınırlı düşüş kaydederek 53.5 düzeyinden Mart'ta 53.2'ye geriledi. Şirketlerin sorulara verdikleri cevaplar ihracat siparişlerdeki büyümenin kısmen yeni edinilen müşterilerden kaynaklandığına işaret etti.
İmalatçıların girdi fiyatları yedi ayın en düşük artışını kaydederken, şirketler artışın olumsuz kur ve artan hammadde fiyatlarından kaynaklandığını ifade ettiler. Buna karşılık imalatçıların çıktı fiyatları ise Eylül 2012'den bu yana en zayıf artışı kaydetti. Ankete katılan şirketlerin sadece yüzde9'u ortalama fiyatları yükselttiklerini belirtti.
İmalat PMI'daki değişiklikleri yorumlayan HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Satın alma yöneticileri endeksi son yedi aydır imalat sanayinde toparlanmaya işaret ediyor.Açıklanan resmi veriler de satın alma yöneticileri endeksinin uzun zamandır gösterdiği toparlanmayı yansıtmaya başladı...Kısacası, birinci çeyreğin sonunda üretim göstergeleri de tüketim göstergeleri gibi toparlanmaya işaret etmeye başladı" dedi.
Yaklaşık 400 şirketin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.