Türkiye'nin elmas pazarından alacağı pay artacak

Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ve Mücevher İhracatçıları Birliği işbirliği Federasyon ile Mücevher İhracatçıları Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Elmas Borsaları (WDM) Federasyonu ile Mücevher İhracatçıları Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı.  

İstanbul Jewellery Show'da, Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ve Mücevher İhracatçıları Birliği arasında Türkiye'nin sektörden dünya pazarından alacağı payı artırmak amacıyla yapılan protokol imza töreninde konuşan WDM Federasyon Başkan Yardımcısı ve Moskova Elmas Borsası Başkanı Alex Popov, Türkiye'nin, Elmas Borsası Federasyonu'nun bulunması gereken ülkelerden biri olduğunu belirtti. 

Popov, "Dünya Elmas Borsaları Federasyonu tarafından oluşturulan World Diamond Mark projesi son derece gelişmiş bir proje niteliğine sahip. İstanbul, dünyanın ortasında yer alması sebebiyle bu projenin ilk olarak başlatılabileceği en uygun yerlerden biri olarak gözümüze çarptı" ifadelerini kullandı. 

Mücevher İhracatçıları Birliği ile başlattıkları proje olan World Diamond Mark Magazine dergisini de dünyadaki pek çok mücevhercinin eline ulaşmasını sağladıklarını anlatan Popov, "Türk mücevhercilerin dünyada çok daha iyi tanınması için çabalarımızı ortaya koyuyoruz" dedi. 

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner de İstanbul Elmas Borsası'nın, dünyanın her yerinden değerli taş ticareti yapanların gelip alışveriş yapabileceği bir yer olacağını söyledi. 

Türkiye'nin dünya elmas pazarında bugüne kadar yer alamadığına işaret eden Güner, bu pazarda sadece İsrail, Belçika ve Dubai'nin 100 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu aktardı. 

Bu hacimden Türkiye'nin de pay almak istediğinin altını çizen Güner, "Bunun için gerekli olan kanuni altyapı değişikliğini bitirdik. Bundan sonra bizim vazifemiz daha çok çalışıp borsayı daha ileri götürmek. Bütün borsalardan daha avantajlı olduğumuzu dünyaya kanıtlamak istiyoruz. Asıl amacımız budur. Bir insanın Belçika'ya, İsrail'e gitmesi için hiçbir sebep yok. Türkiye hepsinden daha yakın ve altyapısı hepsinden daha sağlam. Şu ana kadar yüzde 85-90 altın takı ticareti yapıldı. Bundan sonra İstanbul Elmas Borsası sayesinde bu işin içine mücevher de girecek" diye konuştu. 

Türkiye'nin bu alanda yaptığı ihracatın hacminin 4 milyar dolar olduğunu ve yakın vadeli hedeflerini 10 milyar dolar olarak belirlediklerini anlatan Güner, "Uzak hedefte de 25 milyar dolar hedefliyoruz. Bunlar uçuk zamanlar değil. Aynı zamanda artık dükkanlarda, 'burada satılan elmaslar, bu firmada satılan elmaslar güvenli elmaslardır, İstanbul Elmas Borsası'nda kayıt altına alınmıştır' ibaresi yer alacak" değerlendirmesini yaptı. 

"Bize gelen kıymetli taşların değer tespiti konusunda hizmetimiz olacak" 

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise Borsa İstanbul olarak İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma konusunda çalışmalarını sadece sermaye piyasası enstrümanlarıyla kısıtlı düşünmediklerini vurguladı. 

Hükümetin yeni düzenlemesiyle, nispeten kayıt dışı faaliyetlerin fazla olduğu bu sektörün artık daha çok kayıt altına alınacağını dile getiren Dönmez, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de işçilik tarafında da ilerlemeler sağlanacak. Sektör bir araya geldi. Biz onlara destek verdik, Ankara da dinledi... ÖTV ve KDV alanında büyük adım atıldı. Artık Borsa İstanbul bünyesinde sadece elmas değil 32 sayılı kararda geçen kıymetli taşlar da dahil olmak üzere bütün işlemler üyeler arasında KDV'den muaf tutuldu, ayrıca ÖTV de bulunmamaktadır. Bu sektörün gelişmesi açısından çok önemli. Gelişmeler önemli ölçüde iyi olacak. Buna inanıyoruz. Biz kıymetli taşlar konusunda bir adım daha ileri gideceğiz. Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ve değerleme konusunda uzman şirketlerle bize gelen kıymetli taşların değer tespiti konusunda da hizmetimiz olacak. Dolayısıyla sektör biraz daha kayıt altına alınacak." 

Konuşmaların ardından WDM Federasyonu ve Mücevher İhracatçıları Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir