Türkiye'nin kredi notu ortalaması bin 450

Findeks üyesi 1 milyon 90 bin kişi ve üye 10 bin şirketin verilerine göre, bin 900 üzerinden derecelendirilen sistemde Türkiye'nin kredi notu ortalaması bin 450 olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Findeks üyesi 1 milyon 90 bin kişi ve üye 10 bin şirketin verilerine göre, bin 900 üzerinden derecelendirilen sistemde Türkiye'nin kredi notu ortalamasının bin 450 olduğunu bildirdi. 

KKB açıklamasına göre Akdeniz, bireyler ve reel sektöre özel tasarlanan finansal hizmet platformu Findeks'in birinci yılı nedeniyle platforma üye 1 milyon 90 bin aktif bireysel ve 10 bin şirketin verileri çerçevesinde kredi notu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

KKB tarafından 2014 yılında hayata geçirilen Findeks'in finansal hayatta yeni bir dönemi başlattığını aktaran Akdeniz, kişinin geçmiş kredi davranışları ve ödeme performansı üzerinden hesaplanan kredi notunun artık herkesin hayatının önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. 

Tarımdan gıdaya, sağlıktan sosyal hizmetlere hatta otomotive kadar onlarca sektörün sunduğu hizmeti kredi notu ile paralel olarak şekillendirdiğini vurgulayan Akdeniz, "Bu nedenle kredi notu yüksek olanların her zaman bir adım önde olacağını unutmamak gerek. Findeks üyesi 1 milyon 90 bin kişi ve üye 10 bin şirketin verilerine göre, bin 900 üzerinden derecelendirilen sistemde Türkiye'nin kredi notu ortalaması bin 450" ifadelerini kullandı. 

Akdeniz, bireylerin bankacılık sektöründeki kredibilitesinin özeti niteliğindeki Findeks Kredi Notu'nun bankaların kredi kararı verirken değerlendirdikleri önemli bir referans noktası olduğunu bildirdi. 

Kredi notunun bankalardan kullanılan bireysel nitelikli tüm kredi ve kredi kartı hesaplarına ait geçmiş veriler üzerinden oluşturulduğunu vurgulayan Akdeniz, son dönemde gelişmiş dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türkiye'de de pek çok alanda tüketicilerin kredi notlarına ve risk raporlarına bağlı olarak çeşitli finansal avantajlar sağlanmaya başlandığını dile getirdi. 

Özellikle kredi notu yüksek olan bireyler için ev, araç kiralama veya düşük faizli kredi kullanma gibi fırsatların sunulduğuna işaret eden Akdeniz, sözlerine şöyle devam etti: 

"Örneğin; ev kiralamalarında emlakçı veya ev sahibi kredi notunu talep ederek depozito ya da kira miktarını farklılaştırabiliyor. Bu durum ev sahibi için güven, kiracı için itibar niteliği taşıyor. Aynı şekilde araç kiralamalarında da kredi notu yüksek kişiler benzer maliyetle daha üst segment bir araç kiralayabiliyor. Diğer taraftan bankalar, kredi faiz oranlarını kredi notuna göre daha uygun hale getiren kampanyalar düzenlemeye başladı." 

1 milyonu aşkın Findeks üyesinin sadece yüzde 18'i kadın 

Kasım Akdeniz, kredi notunun yüksek olması için en önemli etkenin ödemelerin düzenli yapılması olduğunu bildirdi. Finansal hayatın yönetimi ve risk yönetimi kavramlarının Türkiye'de hızla yaygınlaştığını aktaran Akdeniz, "Kredi notu düşük olanlar, notlarını 'Not Danışmanım' hizmeti ile yükseltebilir ve kişiye özel tavsiyeler alabilir" ifadelerini kullandı. 

Veriler, 1 milyonu aşkın Findeks üyesinin sadece yüzde 18'inin kadın, geri kalan yüzde 82'sinin erkek olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum erkeklerin Findeks Kredi Notu'nu daha çok sorguladığını gözler önüne seriyor. Ancak kredi notu ortalamalarına bakıldığında kadınların kredi notunun erkeklerin ortalamasından daha yüksek olduğu görülüyor. 

Akdeniz, 15 Haziran itibarıyla birçok bankada uygulamaya giren Karekodlu Çek ile reel sektörün karşılıksız çek mağduru olmasının önüne geçilebildiğini dile getirdi. 

310 bin kişinin ödenmemiş en az bir çeki var

Çekin bir ödeme aracı olduğu kadar aynı zamanda bir borçlanma aracı da olduğunu; özellikle KOBİ'lerin çek ile yaptıkları vadeli mal alımları ile kendilerine sermaye yarattıklarını, bu nedenle çek sisteminin ülke ekonomisi için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Akdeniz'in açıklamada şu görüşlerine de yer verildi: 

"Karekodlu çek uygulaması hem keşidecinin, hem de alacaklının haklarını güvence altına alıyor. Ekonomide neredeyse 1,5 milyon çek keşidecisi var ve bunlardan 310 bin kişinin halen ödenmemiş en az bir çekinin bulunduğunu, bunların da 235 bininin elinde daha önceden aldığı ve halen keşide edilmemiş boş çek yaprağı bulunduğunu belirterek, bugün ticari hayatta en önemli husus bu kişilerle iş yapmamaktır. 

Günümüzde sermayeyi korumanın ve güvenli bir ticari hayatın yolu iş yaptığınız, vadeli mal sattığınız kişileri tanımaktan geçiyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan bir çok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80'inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde olumsuz ödeme geçmişinin görülmesi ve olası zararların önlenmesi mümkün. Karekodlu Çek, bu bilgiye güvenli ve hızlı ulaşımı sağlayarak ticarette güvenin simgesi olacak." 

Kredi notları ne anlama geliyor?

Kredi notu ya da kredi puanı, bireyin kredi geçmişine dayanarak çeşitli analizler neticesinde çıkarılan sayısal bir ifade anlamı taşır. Finans, reel sektör ve bireyler referans olarak bu kredi notunu kullanır. Uzun yıllardır bankaların müşterilerine kredi vermeden önce kişi veya kuruluşların mali durumunu incelerken referans aldıkları ve kredi riskini hesaplarken kullandıkları önemli bir referans 'kredi notu'dur.

Türkiye'de ise bankacılık ve finans sektöründe kullanılan bireysel kredi notu 0 ile 1900 değerleri arasında. Buna göre 0 en riskli, 1900 ise en az riskli puandır:

0-799 arası:         En riskli  

800-1299 arası:   Orta riskli

1300-1499 arası:  Az riskli

1500-1699 arası:  İyi  

1700-1900 arası: Çok iyi