Twitter’cı borsacıya ‘etik’ uyarısı

TSPAKB, medyada tavsiyelerde bulunan borsacıların kulağını çekti. Birlik, aracı kurumlara da ‘sorumluluk sizde’ dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLIDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
 
Piyasalarda volatilite artıkça, uzmanların yorumları ve tavsiyeleri daha da önemli hale geldi. Son günlerde başta twitter olmak üzere sosyal medyada ve ekonomi yayını yapan televizyon programlarında beklentilerini anlatan ve yatırımcılara öneri veren borsa uzmanları, bağlı bulundukları meslek örgütü Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) tarafından ‘dikkatli olun’ uyarısı aldı. Birlik Başkanı Attila Köksal imzası ile aracı kurumlara gönderilen yazıda, kurum çalışanlarının meslek etiğine uygun hareket etmesi gerektiğinin altı çizildi.
 
Sorumluluk aracı kurumda

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, yazılı basın, televizyon ve radyo gibi her türlü görsel ve işitsel kitle iletişim aracı vasıtasıyla sunulan yorum ve tavsiyeler ile ilgili aracı kurumlara bir yazı gönderdi.

Yazıda, üyelerin çalışanlarının; yazılı basın, televizyon ve radyo gibi görsel ve işitsel kitle iletişim araçları vasıtasıyla yorum ve tavsiyelerde bulunduğuna dikkat çekilerek, bu mecralar vasıtasıyla yorum ve tavsiyelerde bulunan çalışanların görevlerinin gerektirdiği; eğitim ve bilgi birikimine, mesleki deneyime, sorumluluk duygusuna, sahip olmasını gözetmenin aracı kurumun kendi sorumluluğunda olduğuna değinildi.
 
Genel yatırım tavsiyeleri

Bizzat kendi imzası ile kurumlara yazı gönderen Başkan Köksal, sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve güven ortamının sağlanabilmesi amacıyla, yazılı basın, televizyon ve radyo gibi iletişim araçları vasıtasıyla yorum ve tavsiyelerde bulunan üye çalışanları tarafından da Sermaye Piyasası Kurulu’nun genel yatırım tavsiyeleri için belirlediği yukarıdaki esaslara uyulması gerektiği konusuna dikkat çekti.
Köksal, bu tarz faaliyetlerin, sektörün kamuoyu nezdindeki algısının oluşmasında etkili olması nedeniyle özenle oturtulmaya çalışılan sermaye piyasası güveninin olumsuz etkilenmemesi için bu hususlara dikkat edilmesi için hatırlatmada bulundu.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da cuma günü, bilgi kirliliği konusunda uyarıda bulunmuştu. Öneri veren uzman ‘en’lere dikkat edecek, getiri vaadinde bulunmayacak
 
- Sunulan yorum ve tavsiyelerde yatırımcıları yanıltıcı, aldatıcı, bilgi ve tecrübe eksikliklerini istismar edici, yanlış, gerçek dışı veya ‘en sağlam’, ‘en iyi’, ‘en güvenilir’ gibi subjektif ve abartılı ifadelere yer verilmemeli.

- Yorum ve tavsiyeler özenle hazırlanmalı ve objektif olmalı.

- Sunulan yorum ve tavsiyeler güvenilir kaynak, belge, rapor ve analizlerle desteklenmeli.

- Herhangi bir sermaye piyasası aracının halka arzına ilişkin olarak yapılan yorum ve analizlerde, yatırımcıların doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesini teminen, yayımlanmışsa izahname ve satışa ilişkin belgelerdeki bilgilerin kullanılması, aksi takdirde halka arza ilişkin izahname ve satışa ilişkin diğer belgelerin yayımlanacağı belirtilmeli.

- Belirli bir getirinin sağlanacağına dair herhangi bir vaat veya taahhütte kesinlikle bulunulmamalı.

- Her türlü öngörü, tahmin ve fiyat hedeflerine, bunların öngörü, tahmin ve fiyat hedefi olduğu açıkça belirtilerek yer verilmeli ve bunların oluşturulmasında kullanılan tüm önemli varsayımlar belirtilmeli.

- Kurul’un faaliyet alanına giren konular hakkında yalan, yanlış, yanıltıcı ve mesnetsiz bilgi, haber ve yorum sunulmamalı.

- Yatırım kararlarını etkileyebilecek araştırma sonuçları yatırımcılara duyurulmadan önce kendilerinin veya üçüncü şahısların lehine kullanılmamalı.

Bu konularda ilginizi çekebilir