Ukrayna ve Çin etkisiyle kur 2.21'in üstünde

Ukrayna'daki gerginlik ve Çin verisi ile kur güne yükselişle başlarken, gözler dış piyasalarda olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bireysel yatırımcının döviz talebi ve Cuma günü beklentilerin üzerinde açıklanan ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası yönünü yukarı çeviren dolar/TL, Ukrayna'daki gerginlik ve Çin'de açıklanan zayıf veriler sonrası güne yükselişle başlarken, piyasalar dış gelişmeleri izleyecek.

Yurtdışında veri gündeminin zayıf olduğu bugün yurtiçinde ise saat 10.00'da ocak ayı sanayi
üretim verisi açıklanacak. Reuters anketine göre toplam sanayi üretiminde ocak ayında geçen
yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde
4 olması bekleniyor.

Asya borsaları Çin'de açıklanan zayıf ticaret verileri ve Ukrayna'daki krize dair belirsizliğin risk iştahını baskılamasıyla bugün düştü.

Çin'de cumartesi günü açıklanan veriye göre ihracat şubatta yüzde 6.8 artış beklentisine karşı yüzde 18.1 düşüş kaydetti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bu sabah gelişmekte olan piyasa para birimlerinde yükseliş söz konusu, Asya piyasalarında hacimler de fena değil. Çin'de açıklanan olumsuz veri ile Ukrayna'daki gerginliğin piyasalara yansımasını görüyoruz. Bugün diğer gelişmekte olan ülke
para birimlerini izleriz. Tarım dışı istihdam verisinin etkisinin devam edip etmeyeceğine bakacağız. Bugün kurda yukarı hareket daha olası görünüyor. Genel olarak diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareket etse de seçimler yaklaştıkça TL'nin biraz daha kötü performans gösterdiğini görebiliriz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'da yapılacak referandumun uluslararası hukuka dayalı olduğunu savunmasına rağmen, söz konusu oylamanın yasal olmadığını söyledi.

Alman hükümeti, dün yaptığı yazılı açıklamada, "Referandum yasadışıdır ve gerçekleştirilmesi
Ukrayna anayasası ile uluslararası hukukun ihlali olur" görüşünü ifade etti.

Kırım'ın Rus yanlısı yönetimine destek veren Rus birlikleri bir askeri havaalanı ile bir sınır kontrol noktasını daha ele geçirerek Kırım üzerindeki hakimiyetlerini daha da güçlendirdiler.

Cuma günü saat 18.00'de 2.2042/2.2049 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 09.00'da 2.2138/2.2150 seviyesinden işlem görüyor.

Son iki hafta boyunca iç ve dış belirsizliklerle 2.18-2.25 bandında dalgalanan dolar/TL, cuma günü kurun 2.18'lere gerilemesini alım fırsatı olarak gören bireysel yatırımcı talebi ve beklentilerin üzerindeki ABD tarım dışı istihdam sonrası yükselişe geçmişti. Cuma günü 2.6302 seviyesinde olan sepet bazında TL ise aynı saatte 2.6436 seviyesinde.

Tahvil bono piyasasında 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü spot kapanışta yüzde 10.63, valörlüde son işlemlerde ise yüzde 10.71 seviyesindeydi.

Yeni iki yıllık gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvil ise cuma günü spot kapanışta yüzde 11.13, valörlüde son işlemlerde yüzde 11.17 seviyesindeydi.