VakıfBank, 2.8 milyar lira net kâr açıkladı

VakıfBank, yılın 9 ayına ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını açıkladı. Banka bu dönemde 2.8 milyar lira net kâr elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VakıfBank, 2017 yılı 9 aylık bilançosunu açıkladı.

Banka, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, söz konusu dönemde ulaştığı 3 milyar 522 milyon TL brüt kârından 700 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 822 milyon TL net kâr elde etti.

Yaklaşık 247 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan VakıfBank, bu dönemde 220 milyar TL'lık nakdi ve gayri nakdi kredi kullandırdı. Yılın ilk dokuz ayında VakıfBank'ın ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 18.1, ortalama aktif kârlılığı ise yüzde 1.64 seviyesinde gerçekleşti.

"KGF kapsamındaki kredi portföyü 20 milyar TL'ye ulaştı"

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, bankanın finansal performansına ilişkin, "2017'nin ilk dokuz ayını başarıyla tamamladık. Eylül ayı sonu itibarıyla nakdi kredilerimiz yıllık bazda sektör ortalamalarının üzerinde yüzde 27 büyüyerek 174 milyar TL'yi aşarken, toplam aktiflerimiz yüzde 25 oranında büyüme ile 247 milyar TL'ye ulaştı. Özkaynaklarımız ise yüzde 18 büyümeyle 22 milyar TL'yi aştı. KGF kapsamındaki kredi portföyümüz 20 milyar TL'ye ulaşırken bu alanda öncü bankalardan biri olmaya devam ettik" şeklinde açıklama yaptı.

Toplam pasifler içinde yüzde 59 paya sahip olan mevduatın ana fonlama kalemi olmaya devam ettiğini belirten Özcan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü, "Toplam mevduatlarımız yıllık bazda yüzde 21.5 oranında artarak 146 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Fonlama tarafındaki önceliklerimiz arasında mevduatın tabana yaygınlaşması ve mevduat dışı uzun vadeli, uygun maliyetli TL fonlama kalemlerinin artırılarak TL mevduatlardaki faiz baskısının azaltılması hususları yer almaktadır. Özellikle ikinci husus, hükümetimizin ve ekonomi yönetimimizin de en çok önem verdiği noktaların başında gelmektedir. VakıfBank olarak, Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz 10 yıl vadeli 525 milyon TL'lik Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihracı ve Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz 5.5 yıl vadeli 1.3 milyar TL'lik covered bond (ipotek teminatlı menkul kıymet) ihracı ile bu alanda önemli adımlar attığımızı düşünüyorum"

"Mobil bankacılıkta yüzde 44 büyüdük"

VakıfBank olarak dijital bankacılığa önem verdiklerinin altını çizen Özcan "Tüm süreçlerimizi ve işlemlerimizi mobil ortama taşıyarak müşterilerimiz için daha basit, yalın ve kullanıcı dostu bir platform yaratıyoruz. 2017 yılının 3. çeyreğinde yapılan tüm bankacılık işlemlerimizin yüzde 80'inden fazlasının şube dışı kanallardan yapılmış olması dijital bankacılığın önemini ve müşterilerimiz arasındaki yaygınlığını gösteriyor. Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla mobil bankacılık uygulamamızı kullanan müşteri sayısında yılbaşına göre yüzde 44'ün üzerinde bir büyüme yakalayarak kullanıcı sayısında 2 milyonu aşmış durumdayız" dedi.