Vatandaş uzun vadeye yöneldi mevduat cazibesini yitirmedi

Mevduatın bankacılığın hammaddesi olduğunu anlatan Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, "Ne kadar dışarıdan kaynak bulsan da mevduat gibi güvenilir ve kalıcı değildir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, faizlerdeki düşüşe rağmen mevduatın hala cazibesini yitirmediğini belirterek, yılbaşında stopaj düzenlemesi sonrasında mudilerinin uzun vadeye yöneldiklerini söyledi. Türkiye'de yapılan araştırmalara göre tasarruf oranının yüzde 10 civarında olup son 25 yılın en düşük seviyelerine geldiğini ve en çok tercih edilen tasarruf aracının başında ise vadeli banka mevduatları geldiğini dile getiren Oral, "Stopaj düzenlemesi, yüzde 25 devlet katkısı gelen bireysel emeklilik düzenlemeler olumlu gelişmelerdir" dedi. Tasarruf oranlarının düşüklüğü ve banka mevduatlarının kısa vadeli ağırlığının fazla olması nedeniyle 2013 başında mevduata uygulanan stopaj oranları vadeye göre farklılaştırıldığını ve buna göre uzun vadeye daha düşük stopaj uygulaması devreye alındığını hatırlatan Oral, "Bunun sonucunda mudilerimizin katılma hesaplarındaki vergi avantajından yararlanabilmek için daha uzun vadeli hesaplarımızı tercih etmeye başladığını gözlemliyoruz" dedi.

Harcamayı artıracak kampanya yapmıyoruz

Banka olarak pasiflerinin önemli bir kısmının mevduattan oluştuğunu dile getiren Oral, fakat mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 96'larda olduğunu ve kredilerin önde gitmesi nedeniyle bankaların artık dışarıdan kaynak bulması gerektiğini ifade etti. Oral, konuya yönelik şunları söyledi:
"Bu nedenle bankalar sendikasyona çıkıyor, sukuk ihraç ediyor. Mevduat dışında alternatif kaynaklara yöneliyoruz. Fakat bankaların önemli kaynağı mevduattır. Ne kadar dışarıdan kaynak bulsan da mevduat gibi güvenilir ve kalıcı değildir. 300-500 bin kişi parasını size getirmiş, güvenmiş yatırmış. 3-5 kurumdan para almaya benzemiyor. Yarın öbür gün ülke riski nedeniyle sendikasyonu yenilemezseniz ne olur? Ama burada 500 bin kişi var. Kendi ülkemden kaynak bulmam çok daha önemli. Mevduat bankacılığın hammaddesidir."

"Gelişmekte olan ülkelerde genel problem tasarrufların yetersizliği. İnsanlar kazandığını sürekli harcıyor. Mekanizmalar insanları harcamaya yöneltiyor" diyen Mehmet Oral, mekanizmaların insanların cebindeki paranın yanısıra gelecekteki kazanımlarını bile bugünden harcamayı dayattığını ifade etti. Banka olarak kendilerinin harcamayı değil, tasarrufu ön plana çıkardıklarını söyleyen Oral, "Biz krediyi bile insanların tasarruf etmesini engellemeyecek, ihtiyaçlarını finanse edecek şekilde veriyoruz. Harcama kültürünü artıracak kampanya ve ürün yapmıyoruz" diye konuştu. BES katılım sayısı 16 bin kişi Mehmet Oral, Kuveyt Türk olarak tasarrufu teşvik eden diğer ürünlerinin sağlam emeklilik sistemi olduğunu, bireysel emeklilik sisteminde yılbaşında devreye giren %25 devlet katkısı ile birlikte katılımcı sayılarının 10 bin kişi artarak 16 bin kişiye ulaştığını ifade etti. Oral, altın bankacılığı ile ilgili olarak ise, "Altın birikim hesabı ile her ay düzenli olarak altın tasarrufu yapmak isteyen müşterilerimize imkan sunmaktayız. Altın tasarruflarının değerlendirilmesine aracılık etmek için altın bankacılığı alanında 15 farklı ürünümüzle hizmet sunuyoruz. Şu anda bankamız kanalı ile altına yatırım yapan 200 bin müşterimiz bulunmaktadır. Kuveyt Türk , altın alım satım hacminde 1. Sırada, en fazla hesabı sahip olan bankalar arasında ise 3. Sırada yer almaktadır" dedi.

'Kazandığın değil biriktirdiğin senindir' dedi, çıtayı yükseltti

Kuveyt Türk Katılım Bankası olarak müşterilerini harcamaya değil, tasarrufa ve birikime teşvik eden bir anlayış izlediklerini, bu kapsamda "kazandığın değil, biriktirdiğin para senindir" sloganı ile yeni reklam kampanyası "Senin Paran" katılma hesaplarını oluşturduklarını söyleyen Mehmet Oral, birikime yönlendirdikleri müşterilerinden uzun süreden beri hiçbir koşul öne sürmeksizin hesap işletim ücreti ve internetten havale/EFT ücreti almadıklarını kaydetti. Oral, söz konusu ürünlerine yönelik şu bilgileri verdi: "Senin Paran Katılma Hesabı için oluşturduğumuz katılım havuzlarını da müşterilerimizi daha uzun vadeye teşvik edecek bir yapıda oluşturduk. Buna göre 1 ay,3 ay, 6 ay ve 1 yıllık olarak açılabilen senin paran katılma hesaplarında 3 ay üzerindeki tüm vade seçeneklerinde katılım havuzlarında paylaşım oranımızı müşteri lehine artırmış bulunmaktayız. Böylece kar payında daha yüksek paylaşım ve stopaj avantajı birlikte sağlanarak uzun vadeli hesapların cazibesi artırılmaktadır. Ayrıca ara dönem ödemeli katılma hesapları ile yıllık olarak açılan hesaplara 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık periyotlarda kar payı elde etme imkanı sağlamaktayız. Yapılan finansal anketlere göre hanehalkı tasarruflarının %18'i yastık altında, %26'sı ise bankalar nezdinde vadeli hesaplarda , kalanı ise gayrimenkul, hisse senetleri ve diğer yatırım araçlarında değerlendirilmektedir.
Bu bakımdan hedefimiz, henüz banka ile tanışmayan yastık altı mevduata talip olmak ve bankalara yatırılan tasarruflardaki payımızı artırabilmektir. Yılsonuna kadar öngörümüz ise 1,5 milyar TL karşılığı mevduatı ve 50 bin yeni tasarruf sahibini Kuveyt Türk hizmet kalitesi ile tanıştırmaktır."