Ve dolar 3 lirayı gördü!

Gün içerisinde 3 lira seviyesine doğru yönelen ancak satışlarla 2.98 seviyelerine gerileyen Dolar/TL, ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası 3 lirayı gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İç ve dış güvenlik endişeleri ile siyasi belirsizliğin arttığı bir ortamda Çin kaynaklı küresel büyüme endişeleriyle satış baskısı altında kalmaya devam eden dolar/TL, ABD faiz artırımlarının zamanlaması hakkında ipucu verebileceği için piyasalar tarafından yakından izlenen ABD istihdam verisi ile sert dalgalandı.

Güne Çin kaynaklı küresel büyüme endişelerinin Asya piyasalarındaki sert kayıpları tetiklemesiyle 2.9983'e yükselerek başlayan ardından 15:30'daki ABD istihdam verisine kadar aşağı yönlü bir seyir izleyerek 2.97'nin altını test eden dolar/TL istihdam verisi ardından 3.0005'e kadar yükselerek tarihi zirvesi olan 3.0020'ye oldukça yaklaştı. 

ABD'de tarım dışı istihdamın ağustos ayında 173 bin artarak beklentilerin altında büyürken işsizlik oranı yüzde 5.1 ile yedi buçuk yılın en düşük seviyelerine geriledi ve maaşlar artış kaydetti. Reuters anketine katılan uzmanlar tarım dışı istihdamın 220 bin artmasını bekliyorlardı. Buna karşılık ABD'de ağustos ayına ait istihdam rakamları istatistiklerin hazırlanma yöntemindeki bazı sorunlardan dolayı sonraki aylarda keskin şekilde yukarı yönlü güncellenebiliyor. Daha önce Temmuz ayı için 215 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam artışı 245 bine revize edildi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Veri sonrası piyasalarda her iki yönlü sert hareketler yaşandı. ABD'de istihdam artışı beklentilerin altında kaldı ancak burada iki önemli ayrıntı piyasadaki hareketlerin ana nedeni oldu. Birincisi önceki aya ilişkin veride yapılan 30 bin revizyon ikincisi ise veri ile birlikte gelen ağustos ayının daha sonra revize edebileceğini gösteren açıklama" dedi.

Borsa yüzde 1.4 düştü

İç ve dış güvenlik endişeleri ile siyasi belirsizliğin genel olarak baskılamaya devam ettiği hisse senetleri piyasası, beklentilerin altında gelen ABD istihdam verisinin ardından kurdaki yükselişin de etkisiyle kayıplarını artırdı. Gün içinde 72,896-73,997 bandında hareket eden BIST-100  endeksi yüzde 1.42 düşüşle 72,950.11 puandan kapandı. 

Analistler, Fed'in 16-17 Eylül'de gerçekleştireceği toplantıda faizleri artırabileceğine ilişkin beklentilerin arttığına değinerek, piyasalardaki dalgalanmanın gelecek hafta da devam edeceğini tahmin ediyor.  

Gelecek hafta, yurt içinde sanayi üretimi ve 2. çeyrek GSYH, yurt dışında ise özellikle ABD'de açıklanacak makro ekonomik verilerin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 72.500 seviyesinin destek, 75.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.