VOB, Borsa İstanbul'a ortak oluyor

Kestelli, konuyu Borsa'nın ekim ayı meclis toplantısına sunduğu ek madde ile İTB Meclisi'ne taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası(VOB)'un İzmir'de kalması için uzun süredir mücadele eden İzmir Ticaret Borsası, hükümetten gelen VOB hisselerine karşılık kurulacak Borsa İstanbul'da yüzde 5 hisse ile ortak oluyor. 
 
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, konuyu Borsa'nın ekim ayı meclis toplantısına sunduğu ek madde ile İTB Meclisi'ne taşıdı. Meclis üyelerine bilgi veren Kestelli, ekonomi yönetiminin Türk sermaye piyasasının tek bir çatı altında idare etme ve büyütme hedefinde kararlı olduğunu belirterek, VOB'un bu birleşmenin dışında kalmasında daha fazla ayak diretemeyeceklerini açıkladı. 
 
Kestelli, 17 Ekim'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen yasa tasarısının, İMKB ve İstanbul Altın Borsası'nın Borsa İstanbul çatısı altında birleştirilmesini öngördüğü bilgisini verdi. 
 
Tasarının, VOB ortaklarına da istedikleri takdirde ellerindeki VOB hisselerini, belli bir çarpanla Borsa İstanbul hisseleriyle değiştirme çağrısı yaptığını aktaran Kestelli, "Bu yasayla VOB ortaklarına önerilen nihai teklif özetle şöyle: Ellerinizdeki VOB hisselerine karşılık size Borsa İstanbul'un yüzde 5'ini verelim. Yeni borsanın yönetimine girin ve VOB'un kasasındaki nakit de sizde kalsın. Birleştirilmiş Borsa İstanbul'a biçilen tahmini değer 4 milyar lira civarında. Bu hesapla VOB ortaklarına önerilen hisselerin değeri 200 milyon TL. Buna dağıtılacak kar payı da eklenirse ortaya VOB için 240 milyon lirayı aşan bir değer çıkıyor” dedi.
 
Bayramdan önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la görüştüğünü aktaran Kestelli, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın daveti üzerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte bayram öncesi bir görüşme yaptık. Sayın Babacan, yasa tasarısına VOB ortakları için bir çağrı eklemeyi istediklerini anlattı ve VOB'un ortaklarını Borsa İstanbul'un ortağı olarak görmeyi çok istediklerini arzu etti. 
 
TOBB Başkanı ile birlikte Sayın Babacan'a, bu konuda yapılan yanlışları anlattık. Ben de İTB olarak VOB'da yüzde 17 yap sahibi olduğumuzu, Borsa Meclisi ile istişare etmeden bu konuda bir değerlendirme yapamayacağımı söyledim. Hisarcıklıoğlu da 'İzmir ne derse bir de onu deriz' dedi. Sayın Babacan saygıyla kararımızı bekleyeceklerini söyledi.” 
 
Işınsu Kestelli, gelinen noktada siyasi iradenin tek bir çatı borsayla yoluna devam etme konusunda kararlı göründüğünü, bunun siyasi başarısı ya da başarısızlığının bu kararı alanlara mal edileceğini vurgulayarak, "Bugün bize İzmir'in, kurumumuzun ve üyelerimizin çıkarlarını gözetme görevi düşüyor. 
 
Ancak, siyasi otorite, VOB'un başarısını, İstanbul'u finans merkezi yapma hedefi için kaldıraç olarak kullanma konusunda bir tasarrufta bulunmaya kararlı. Daha fazla ayak diretirsek, tıpkı vadeli hisse senedi işlemleri ve opsiyonları konusunda oldug gibi her aşamada önümüzü kesileceği aşikar. 
 
Ya VOB'un yok olmasıyla sonuçlanabilecek yeni bir mücadeleye gireceğiz ya da yeni Türkiye Borsası'nın bir parçası olup hakkımız olan parayı alarak yeni ve daha büyük işlere odaklanacağız. Takdiriniz olur ise, vereceğiniz yetkiyle başta TOBB olmak üzere VOB'un diğer ortaklarıyla iştişare edip bizim için en hayırlı kararı alma düşüncesindeyiz” diye konuştu. 
 
İTB Meclisi, oybirliği ile konuyu VOB ortakları ile müzakere etme ve karar verme yetkisini Başkan Işınsu Kestelli'ye verdi.