VOB İstanbul'da işlem görmeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) bugün ilk işlem gününe başlayan endeks kontratı, güne yaklaşık yüzde 0,17 yükselişle başladı.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) işlem gören sözleşmeler bugünden itibaren VİOP'da işlem görecek. Açılışta en düşük 90.300 puanı gören 30 Ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı endeks kontratı, cuma günü kapanışına göre yaklaşık 150 puanlık yükselişle 90.300 - 90.400 aralığında dengelendi.

Endeks kontratı, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla pozitif bir seyir izlemiş ve haftayı 90.200 puandan tamamlamıştı.

Endeks kontratlarında öğle tatili olacak

Analistler, bugünden itibaren 12.30 - 14.00 arasında işlem yapılmayacak olan endeks kontratında işlem hacminin, aracı kurumların bazılarının VOB-VİOP birleşimi ile ilgili yazılımlarına yönelik çalışmalarını tamamlayamadığı, dolayısıyla işlem hacminin düşük olabileceğini kaydediyor. Endeks kontratında 90.800 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini ifade eden analistler, 89.500 seviyesinin ise destek konumuna gelebileceğini belirtiyor.

VOB ile VİOP birleşmesinin ardından, daha önce işlem gören BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, BIST30-100 Fark Sözleşmesi, Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL Dolar Sözleşmesi ve Fiziki Teslimatlı TL Euro Sözleşmesi bugün işleme kapatıldı.

VOB’da işlem gördüğü şekilde VİOP’ta da işlem görmeye devam eden sözleşmeler ise BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL Dolar Döviz Kuru Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL Euro Döviz Kuru Vadeli İşlem Sözleşmesi, EUR/USD Çapraz Kuru Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Ege Pamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi, Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi.

- Uzlaşma fiyatı hesaplaması değiştirildi

Birleşmenin getirdiği bir yenilik de sözleşmelerin uzlaşma fiyatlarının hesaplamasında yapılan değişiklik oldu. VOB'dan transfer edilecek BIST 30 endeks vadeli işlem sözleşmesinin vade sonu uzlaşma fiyatı hesaplaması, ikinci seans sürekli müzayede sonundaki ağırlıklı ortalama endeks (BIST 30 AOF) ile kapanış seansında oluşan endeks değerlerinin ortalaması olacak şeklinde yeniden düzenlendi. Ayrıca halen VİOP'ta işlem gören BIST 30 endeks opsiyon sözleşmelerinin vade sonu uzlaşma fiyat hesaplaması da benzer olarak ağırlıklı ortalama değer dikkate alınarak değiştirildi.