VOB'da son kez işlem yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) 5 Ağustos itibarıyla birleşmeye gidilirken; Pazartesi gününden itibaren sözleşmelerin VİOP'a aktarılacağı VOB'da bugün son kez işlem yapılacak.

Birleşme ile birlikte VİOP seans saatleri tüm sözleşmeler için yeniden düzenlenirken; teminatlandırmada sisteminde de bazı değişikliklere gidilecek.

Uygulama kapsamında, yatırımcılar açısından ilk etapta çok büyük değişikliklerin söz konusu olmadığını belirten piyasa uzmanlarına göre, orta vadede ise birleşme VİOP'ta  likiditenin artmasına katkıda bulunabilir.

Yeni uygulama kapsamında bugün gün sonunda VOB'da alım satım işlemleri sona ererken; buradaki sözleşmeler 5 Ağustos'tan itibaren VİOP'ta işlem görmeye başlayacak. VİOP alım satım sistemi 5 Ağustos Pazartesi günü saat 0800 itibarıyla açılacak.

Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB’daki sözleşmelerin birçoğu VİOP sisteminde işleme açılırken; işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük olan ya da hiç olmayan bazı sözleşmeler ise işleme açılmayacak.

Bu kapsamda, VOB'da işlem gören BIST-30 endeks vadeli işlem sözleşmesi, TL/Dolar vadeli işlem sözleşmesi, TL/euro vadeli işlem sözleşmesi, euro/dolar vadeli işlem sözleşmesi, TL/gram altın vadeli işlem sözleşmesi, dolar/ons altın vadeli işlem sözleşmesi, EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu kırmızı buğday vadeli işlem sözleşmesi ve baz yük elektrik vadeli işlem sözleşmesi VİOP'a aktarılacak.

Bugün gün sonunda VOB’da bulunan hesaplardaki pozisyon ve teminatların VİOP sistemindeki hesaplara transferi Takasbank tarafından gerçekleştirilecek.
VOB’daki ve VİOP’taki uygulamaya paralel olarak birleşme sonrasında da işlemlerin takası Takasbank tarafından  gerçekleştirilmeye devam edecek.

Seans saatlerine yeni düzenleme

Birleşme sonrası, yatırımcılar açısından en önemli değişikliklerden biri seans saatlerinde yaşanırken; işlemlere öğle arası uygulaması getirilecek. Tüm sözleşmelere "normal seans" adı verilen tek bir seans düzenlenen uygulamada, "Pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri" için normal seans saatleri 0915-1740 olarak belirlenirken; "Endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri", "Döviz ve altın vadeli işlem sözleşmeleri", "Emtia ve enerji vadeli işlem sözleşmeleri" için normal seans saatleri ise 0915-1745 olacak. Döviz ve altın vadeli işlem sözleşmelerinde seans arası uygulanmazken; diğer sözleşmelerde saat 1230-1400 arasında öğle arası verilecek.

Porföy bazlı teminatlandırma yapılacak

Öne çıkan bir diğer değişiklik ise, teminatlandırma sisteminde olacak. Yatırımcıların portföy işlemlerine opsiyonun da katılması durumunda teminatlandırma farklılık gösterecek. Bu kapsamda VOB’da uygulanan "sözleşme bazında teminatlandırma" yöntemi yerine, Borsa İstanbul VİOP’taki "portföy bazında teminatlandırma" yöntemi kullanılacak. Kullanılacak SPAN algoritması ile, fiyat ve volatilite değişim seviyelerine dayalı oluşturulan senaryolar arasından maksimum risk göz önünde bulundurularak, teminat tutarı portföy bazında hesaplanacak.