Yabancı çıkışı son iki haftada durdu

Kasım ayı başından beri hissede yaşanan yabancı çıkışı son iki haftada küçük girişlerle de olsa dururken, tahvil tarafında ise üst üste 6 haftalık çıkış son buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 09-16 Aralık haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 37 milyon dolar net alış, DİBS’te (tahvil) ise repo dahil (repo –153,5 milyon dolar) 143 milyon dolar net alış yaptı. Geçen hafta BIST yüzde 2,46 yükselirken, 10 yıllık faizler ise 6 tik yükselerek geçen haftayı yüzde 11,39 seviyesinden kapattı.

Yabancıların 2016 yılında hisse senedi toplam girişi 766 milyon dolar olurken, DIBS’te ise bu rakam 808 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2016 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı ise 1.574 milyon dolar oldu.

Kasım ayı başından beri hissede yaşanan yabancı çıkışı son iki haftada küçük girişlerle de olsa dururken, tahvil tarafında ise üst üste 6 haftalık çıkış sonrası küçükte olsa bu hafta yabancı girişi gerçekleşti.

DİBS tarafında ise Moody’s not indirimi sonrası yabancı çıkışı 3 milyar dolara yakın seviyede bulunuyor. Hisse senedinde ise not indirimi sonrası 156 milyon dolarlık net yabancı girişi gerçekleşti.

Not indirimi sonrası asıl yabancı çıkışının DİBS’te yaşandığı görülüyor.

Şeker Yatırım'dan yapılan değerlendirmeye göre; BIST’te ortalama 100 milyon civarındaki yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık yüzde 1’lik değişime neden oluyor. Kasım ayı başlarında endeks ile yabancı girişi arasında yüzde 8’lik negatif bir fark oluşmuştu. Endeks yabancı çıkışına oranla ekimde sert gerilemişti. Bu farkın orta vadede kapanacağı belirtiliyor.

Kasım ayında bu fark kademli şekilde kapanırken bu hafta itibarıyla bu fark tamamen kapanış oldu. Yılbaşından beri yabancılar 766 milyon dolarlık giriş gerçekleştirirken, endeksin getirisi yüzde 8,17 oldu. Endeksin önümüzdeki dönemde yabancı sermaye girişine göre performans göstermesi bekleniyor.

BIST Yabancı Payı

Yabancı payı geçen hafta yüzde 62,90 (yabancı payı T-3’deki oranı yani Pazartesi takasını göstermektedir) iken bu hafta hafta içinde yüzde 63,09’a yükselen oran dün itibarıyla yükselerek yüzde 62,88 seviyesinde. Yabancı payı 2016 yılında en düşük yüzde 61,46 seviyesini görürken, en yüksek yüzde 64,62 seviyesini görmüştü.

Aanlistlere göre, yabancı payının yüzde 62,6 seviyesi üzerine kalması kısa vadeli dip arayışının sonlandığına ve endekste yükseliş trendinin devam edebileceğine işaret ediyor.