Yabancı çıkışları hızlandı

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Lirasındaki değer kaybı bugünde devam ediyor. TL, ABD doları karşısında şuan için %1.14 değer kaybederken, döviz sepeti karşısında ise %1.25 değer kaybetmiş durumda. Fed toplantısı yaklaşırken GOP’lardan para çıkışı olduğunu gözlemliyoruz. Aynı sepetin içinde olan Türkiye piyasalarından da para çıkışları devam ediyor. Dün gelen cari işlemler dengesi verilerinde Ocak-Ekim dönemindeki portföy çıkışları 11.5 milyar $ seviyesine ulaşmış bulunuyor. Geçen yıl bu veri 15.6 milyar $ para girişi yönünde bulunuyordu. 2015 yılında net bir çıkış var. Aynı şekilde Borsa İstanbul’da Kasım ayında yabancıların hisse satışı 1.1 milyar $ seviyesinde oluştu. Ve yine dün yayımlanan Merkez Bankası raporunda da kur ve faiz etkisinden arındırılmış verilerde 4 Aralık haftasında yabancıların 152.7 milyon $ hisse satışı ve 358 milyon $ hazine kağıdı satışı oluşmuş görünüyor. Başka deyişle yabancı çıkışları soluksuz bir şekilde devam ediyor. Borsa İstanbul’daki satışlarda ve TL’nin değer kaybında yabancı çıkışlarının etkili olduğunu söylemek mümkün. Ancak bu çıkışlar sadece Türkiye’ye özgü değil. GOP para birimlerinde de hemen hemen aynı değer kayıplarını izliyoruz. Yani TL’nin negatif ayrışma gerçekleştirdiğini söylemek zor. Gelişen ülkelere yönelik genel negatif algılar devam ediyor. Grafikte bu açık bir şekilde görülüyor.

USDTRY kurunda 2.94 direncinin geçildiğini izliyoruz. Kurun 2.94 seviyesi üzerindeki seyirlerinin ısrarlı bir şekilde devam etmesi durumunda 2.98 direnci test edilebilir. 2.98 direnci kritik bir nokta çünkü teknik olarak bu seviyenin geçilmesi durumunda yeniden 3.07 zirve seviyelerinden söz etmeye başlayacağız.

Döviz sepeti grafiğinde ise çok daha ciddi bir oluşum mevcut. Grafikten görüldüğü gibi, yaklaşık 10 yıllık trend kanalları devam ediyor ve döviz sepeti Kasım sonlarında kanal çizgisine geriledikten sonra tekrar yükselişe geçerek üst kanaldaki seyrini koruyor. Döviz sepetinin 2.92 desteğine gerilediğinde TL’de önemli bir değerlenme fırsatı belirmeye başlamıştı ancak bu fırsat kaçmış görünüyor ve sepet 3.10 seviyelerine yükselmiş durumda. TL’deki değer kayıplarının sürmesi halinde yeniden döviz sepetinde 3.30 seviyelerine doğru seyirler ilerleyen günlerde devam edebilir.

Bu noktada haftaya Çarşamba yapılacak Fed toplantısı büyük önem taşıyor. Toplantı sonrasında faiz artırımı olması durumunda bile, piyasalarda bir rahatlama görülürse grafiklerde de rahatlamalar ve ters yönlü hareketler izleyebiliriz. Ancak ABD dolarındaki güçlenmenin devam etmesi durumunda ise GOP’lardaki olumsuz seyirler kötüleşerek devam edebilir.

USDTRY orta vadeli grafik

tablo-1-029.jpg

Döviz Sepeti uzun vadeli grafik, (0.5$+0.50€)

tablo-2-027.jpg

GOP para birimlerinin ABD dolarına karşı performansları, 31/12/2014= 0

tablo-3-019.jpg


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.