Yabancı ekonomistlerin faiz yorumu
Yabancı ekonomistler, enflasyondaki gerileme, petrol fiyatlarındaki düşüş, yatırımcı güvenindeki iyileşme ve politik baskıları indirime gerekçe olarak gösterdi
Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 50 baz puan indirmesini yorumlayan yabancı ekonomistler, enflasyondaki gerileme, petrol fiyatlarındaki düşüş, yatırımcı güvenindeki iyileşme ve politik baskıları indirime gerekçe olarak gösterdi.
TCMB'nin politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Capital Economics'in Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jackson, düşük petrol fiyatlarına karşın enflasyonun TCMB'nin yüzde 5 hedefinin üzerinde seyrettiğini ifade etti.
Jackson, bugün gerçekleşen faiz indirimini beklemediklerini belirterek, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra politik baskılar da 50 baz puanlık faiz indiriminde etkili oldu" dedi.
Christian Maggio
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio da TCMB'nin politika faizini 25 baz puan indirmesini beklediklerini, 50 baz puanın beklentilerinin üzerinde bir indirim olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi çağrılarından dolayı, karardan önce piyasalarda TCMB'nin politika faiz oranını beklentilerin üzerinde indirebileceğine dair düşüncelerin olduğunu aktaran Maggio, 50 baz puanlık indirimin piyasalar tarafından iyi algılandığını dile getirdi.
TCMB'nin faiz koridorunu değiştirmediğini ve gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te sabit tuttuğunu anımsatan Maggio, bunun TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faizleri indirme konusunda hala rahat olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.
Maggio, risklere ve TL'nin değer kaybetmesine karşı Başçı'nın sıkı fonlama koşulları için açık kapı bırakmak istediğine işaret ederek, gecelik borçlanma faiz oranı seviyesinin ek sıkı para politikası için imkan sağladığını dile getirdi.
Andy Birch
IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti
IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de faiz indiriminin kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, "TCMB ve Erdem Başçı enflasyonda belirgin bir iyileşme gerçekleşene kadar faizlerde indirim yapmak istememesine karşın artan politik baskılara karşı kendini korudu" dedi.
Birch, "Geçtiğimiz birkaç ay içinde, küresel enerji fiyatlarının önemli ölçüde azalması Türkiye'nin kısa vadeli enflasyon görünümünde iyileşmeye neden oldu, böylece faiz indirimine karşı ana argüman oluşmuş oldu" dedi.
Birch, faizlerdeki 50 baz puanlık indirimin piyasalara güven verici olduğunu aktararak, Türkiye'nin, enflasyonda keskin bir düşüş gerçekleşene kadar çarpıcı bir faiz indirimi bekleyecek pozisyonda olmadığını söyledi.
"Lira hala savunmasız, böylece daha agresif faiz indirimi tehlikeli olurdu" diyen Birch, siyasilerin faiz indirimi konusundaki açıklamalarının ise TCMB ve Başçı için bağımsızlık kaybı şeklinde göründüğünü öne sürdü.
Wolf-Fabian Hungerland
Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland
Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da Fed'in faizleri artırma ihtimali, düşen enflasyon ve yatırımcı güvenindeki iyileşmenin TCMB'nin faiz indirimi için neden teşkil ettiğini belirtti.
Fed'in muhtemelen bu yılın ikinci yarısında faizleri artıracağını ifade eden Hungerland, bu süreye kadar TCMB'nin para politikasında gevşemeye devam edeceğini aktardı.
Hungerland, Fed'in faiz artışından sonra TCMB'nin sermaye çıkışını engellemek için faiz oranlarını tekrar artırabileceğini belirterek, "Diğer bir ifadeyle TCMB faizleri tekrar artırmak için kendisine neden bulacak" ifadelerini kullandı. Enflasyon'da bir miktar iyileşme sağlandığını vurgulayan Hungerland, gerileyen petrol fiyatlarının da Türkiye için olumlu olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'de yatırımcı güveninin şu anda iyi seviyede olduğunu ve bu durumun TL üzerindeki baskıyı azalttığını ifade eden Hungerland, TCMB'nin yakın gelecekte faizleri indirmeye devam edeceğini ancak bu indirimlerin sadece kısa dönemli olabileceğinin altını çizdi.
Hungerland, Türkiye'de fiyatların hala yüksek olduğunu ve özel tüketim kredilerinin şu ankinden daha hızlı artma ihtimalinin olduğunu vurgulayarak, bu durumun balona yol açabileceğini ancak yatırımlar yoluyla uzun vadeli büyümenin sürdürülebileceğini dile getirdi.
Bill Witherell
Cumberland Advisors Küresel Ekonomiler Başekonomisti
Cumberland Advisors Küresel Ekonomiler Başekonomisti Bill Witherell ise birçok ülkenin İsviçre Merkez Bankası'nın mevduat faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,75'e çekmesinin ardından faizlerinde indirime gittiğini belirterek, "Türkiye de bu ülkelerden biri oldu. Diğer ülkelerin de bu trendi takip edeceğini düşünüyorum" dedi.