Yabancı hisse senedi aldı, DİBS sattı

Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 52,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 44,7 milyon dolarlık DİBS satışı gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı.

Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 23 Aralık haftasında net 52,6 milyon dolarlık hisse senedi ve 2 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) alırken, 44,7 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı.

Yurt dışında yerleşik kişilerin bir önceki hafta 35 milyar 488,3 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 23 Aralık haftasında gerçekleştirilen alışa karşın 35 milyar 425,4 milyon dolara geriledi.

Yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku, aynı dönemde yapılan 44,7 milyon dolarlık net satışa karşın 26 milyar 545,4 milyon dolardan 26 milyar 912,7 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde yurt dışı yerleşik kişilerin ÖST stokları ise gerçekleştirdikleri 2 milyon dolarlık net alışla 902,4 milyon dolardan 904,4 milyon dolara yükseldi.

Çıkış yerini sınırlı girişe bıraktı

Geçen hafta BIST yüzde 0,8 değer kaybederken, 10 yıllık faizler ise 26 tik düşerek haftayı yüzde 11,13 seviyesinden kapattı. Yabancıların 2016 yılında hisse senedi toplam girişi 818 milyon dolar olurken, DIBS’te ise bu rakam 764 milyon dolardır. 2016 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı ise 1 milyar 582 milyon dolar oldu. Kasım ayı başından beri hissede yaşanan yabancı çıkışı son üç hafta yerini sınırlı girişe bıraktı. Tahvil tarafında ise üst üste 6 haftalık çıkış sonrası geçen haftaki sınırlı girişle duraksayan çıkış devam ediyor. Buda faizlerdeki yükseliş eğilimi ile kendini net olarak gösteriyor. O nedenle son dönemde faizlerdeki yükselişe rağmen BIST yükseliş eğilimini devam ettiriyor.

Orta vadede kapanması bekleniyordu

DİBS tarafında Moody’s not indirimi sonrası yabancı çıkışı 3 milyar dolara yakın seviyede. Hisse senedinde ise not indirimi sonrası 208 milyon dolarlık net yabancı girişi gerçekleşti. Not indirimi sonrası hisse piyasası ile DİBS piyasasının net şekilde ayrıştığı görülüyor. BIST’te ortalama 100 milyon civarındaki yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık yüzde 1’lik değişime neden oluyor. Kasım ayı başlarında endeks ile yabancı girişi arasında yüzde 8’lik negatif bir fark oluşmuştu. Endeks yabancı çıkışına oranla ekimde sert gerilemişti. Bu farkın orta vadede kapanacağı tahmin edilmişti ve bu gerçekleşti. Mevcut durumda BIST’in yılbaşından beri oluşan girişe paralel performans sergilediği görülüyor.

Yabancı payı pozitif bir işaret

Yabancı payı geçen hafta yüzde 62,88 seviyesindeki yabancı payı bu hafta perşembe günü itibarıyla yüzde 63,27’ye yükselmiştir. Yabancı payı 2016 yılında en düşük yüzde 61,46 seviyesini görürken, en yüksek yüzde 64,62 seviyesini görmüştür. Yabancı payının yüzde 63’ler üzerine çıkması orta vade için pozitif işarettir. Son dönemde endekste oluşan yükselişin yabancı oranındaki yükselişle paralel gerçekleştiği görülüyor. Bu da orta vadede yabancı yabancı girişi ile birlikte BIST’te yükseliş trendinin devam edebileceğine işaret ediyor.