Yabancı portföyü 16 milyar $ eridi

Türkiye'de park etmiş kısa vadeli yabancı sermayenin 24 Mayıs Cuma günü 170 milyar doların üzerinde olan portföy yatırımlarının hacmi, 14 Haziran'da 153.9 milyar dolara indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

ANKARA - Küresel finans piyasalarında ve içeride yaşanan gelişmelerin etkisiyle yaşanan sermaye çıkışı ile faiz ve dövizdeki dalgalanmalara bağlı olarak Türkiye'de borsa, DİBS gibi araçlara park etmiş yabancı portföyünün 24 Mayıs-14 Haziran arasındaki üç haftalık dönemde 16.2 milyar dolar eridiği belirlendi.

Kalkınma Bakanlığı'nın, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Merkez Bankası ve BDDK veri tabanına dayanarak düzenli biçimde açıkladığı verilere göre, Türkiye'de park etmiş kısa vadeli yabancı sermayenin borsa, DİBS gibi araçlardaki portföy yatırımlarının hacmi, 24 Mayıs Cuma günü piyasaların kapanışı itibariyle 170 milyar 47 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu. Gelişmiş ülkelerin son birkaç yıldır krizi aşma önlemi olarak başvurduğu ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yoğun sıcak para saldırısı yaşanmasına yol açan parasal genişlemenin durdurulacağı algısının damgasını vurduğu izleyen hafta, Türkiye'den sermaye çıkışı yaşanmaya başladı. Yabancı portföyü 24-31 Mayıs haftasında 7 milyar 873 milyon dolarlık erimeyle 162 milyar 174 milyon dolara indi.

CDS değeri arttı

Fed'in parasal genişleme ile ilgili kararı beklenirken, içeride 31 Mayıs'tan itibaren patlak veren ve ülke çapında yayılan Gezi Parkı olayları ile oluşan siyasi istikrarsızlık algısı da finansal piyasalardaki olumsuz gelişmelere katkı yaptı. Türkiye'nin not artırımında 114'e kadar düşen CDS primi, haziranın ilk haftasında 184'e kadar çıktı. Risk priminin bir göstergesi kabul edilen CDS (Credit Default Spread) oranı ülke bazında ülke tahvillerinin iflas riskini gösteriyor. CDS'nin mayıs ayı ortalamasında 119 olan değeri, haziran ayı ortalamasında 179 olarak gerçekleşti.

Normalleşme başladı

En son 14 Haziran itibariyle açıklanan verilere göre yabancı portföyü bu tarihte 153 milyar 885 milyon dolara indi. Portföyde 31 Mayıs-14 Haziran arasındaki iki haftada 8 milyar 289 milyon dolarlık erime yaşandı. Böylece yabancı portföyünde 24 Mayıs-14 Haziran arasındaki üç haftada meydana gelen toplam erime 16 milyar 162 milyon dolara ulaştı. Bu dönemdeki kur (dolar) artışından arındırıldığında ise yabancı portföyündeki üç haftalık erimenin 14 milyar 682 milyon dolar olduğu belirlendi.

Ancak 19 Haziran'da açıklanan Fed kararının beklentiye uygun olmakla birlikte daha yumuşak bir geçiş öngörmesi, parasal sıkılaştırmanın zamana yayılarak yapılacağının anlaşılması üzerine sermaye çıkışı ve yabancı portföyündeki erimenin giderek yavaşladığı, piyasaların normalleşmeye başladığı görülüyor.

Büyük bölümü borsada

24 Mayıs-14 Haziran döneminde özellikle yabancıların borsadaki hisse senetlerinin değeri 12 milyar 700.5 milyon dolar azalarak 80 milyar 560 milyon dolardan 67 milyar 990 milyon dolara indi. Yabancıların DİBS portföyü de aynı dönemde 4 milyar 429 milyon dolarlık erimeyle 69 milyar 182 milyon dolardan 64 milyar 753 milyon dolara geriledi.

Buna karşılık yabancıların mevduat hacmi aynı dönemde 851 milyar dolara yakın artışla 20 milyar 699 milyon dolara yükseldi. Bu da bazı yabancı yatırımcıların borsa ve DİBS'ten çözülen fonlarını, riskini az gördükleri mevduata kaydırmayı tercih ettiklerini gösteriyor.

Üç haftalık dönemde yaşanan 16.2 milyar dolarlık erimeyle Türkiye'deki yabancı portföyü yılbaşı düzeyinin de altına indi. Portföy, 31 Aralık 2012 itibariyle 155 milyar dolar dolayında bulunuyordu.

58.jpg