Yatırımcı İlişkileri Departmanı ciddiye alınmadı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören firmaların yatırımcı ilişkiler departmanı oluşturmasına yönelik çıkarılan kararın ardından, tanınan sürenin dolmasına karşın yapılanmanın genel tabloda hala oluşmadığını kaydetti.
SPYD Başkanı Ünver, Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile halka arz olmuş, İMKB'de işlem gören firmaların, kurumsal yönetim uygulamalarının geliştirilmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacı ile "Pay Sahipleri ile İlişkiler Birimi", yaygın ifade ile yatırımcı ilişkiler departmanı oluşturulmasına yönelik karara ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ünver, tebliğle ortaya çıkan yeni oluşumun, halka açık bir firmanın, gerek küçük ortakları gerekse halka açık firma tarafı arasında son derece önemli bir köprü vazifesi görecek olmasının, piyasanın sağlıklı şekilde gelişmesi adına önemli açılımlardan biri olduğunu söyledi.
Ünver, 2008 yılı başlarında yayınlanan tebliğe göre, yatırımcı ilişkileri bölümünün, halka açık firmanın yönetim kuruluna raporlama yapacağını ve aynı zamanda hisse sahipleri ile yönetim kurulu arasındaki iletişimi sağlayarak, sermaye piyasası tarafları arasındaki ilişkinin kalıcı ve sağlıklı olması bakımından büyük öneme sahip olduğuna işaret etti.
"İlgili oluşumun aynı zamanda üst düzey yönetici sıfatı taşıması da, görev alacak personelin sermaye piyasası lisanslarından bazılarını, ilgili tebliğ çerçevesinde almış olmasını zorunlu kılmıştır" diyen Verimli, düzenlemeyle yatırımcı ilişkileri görevini yürütecek personelin, "sermaye piyasası ileri düzey" ve "kurumsal yönetim derecelendirme" lisanslarına sahip olmasının şart koşulduğunu vurguladı.
Yapılan düzenlemede Gelişen İşletmeler Piyasası'nda (GİP) işlem gören firmaların kapsam dışı bırakıldığını hatırlatan Ünver, halka açık firmaların kurumsallığı açısından büyük önem arz eden düzenlemede 2011 yılının Mart ayında kısmi gevşeme ile yeniden düzenleme yapılarak, piyasa değeri 50 milyon liraya kadar olan halka açık firmalarda sadece "temel düzey" yetki belgesi istendiğini anımsattı.
Ünver, piyasa değeri 50-200 milyon lira arası olanlar için "ileri düzey", piyasa değeri 200 milyon liranın üstünde olan halka açık firmalar için ise hem "ileri düzey" hem de "kurumsal yönetim derecelendirme" lisansına sahip olunmasının, yatırımcı ilişkileri görevlileri için zorunlu kılındığını belirtti.
İlk yapılan düzenlemenin son hali ile göreceli olarak kolaylaştırıldığına işaret eden Ünver, 2011 yılı başında alınan bu kararla, halka açık firmalara 1 yıl süre tanınarak, gerekli şartları yerine getirmeleri istendiğini hatırlattı.
Ünver, şunları kaydetti:
"Tanınan zaman 2012 yılı içerisinde doldu. 2013 yılı Şubat ayı itibarıyla kap.gov.tr'den yaptığımız derlemeye göre son durumda, verilen zamanın üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen, kurumsal yönetim ilkeleri açısından son derece önem arz eden yapılanmanın, genel tabloda oluşamadığını görmekteyiz. İMKB'ye kote 402 firmanın, 108 tanesinde 'ileri düzey kurumsal yönetim derecelendirme', 13 firmada sadece 'kurumsal yönetim derecelendirme', 85 firmada sadece 'ileri düzey', 7 firmada 'temel düzey', 189 firmada ise hiçbir lisansa sahip olmayan personelin ilgili görevi yönettiğini görmekteyiz.
Halka açık 402 firma üzerinden yaptığımız çalışmada, İMKB'ye kote firmaların yüzde 47'sinde hiçbir lisansı olmayan personelin 'yatırımcı ilişkileri' gibi, kurumsal yönetimin önemli açılım mekanizmasının, ilgili kararın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen istenilen düzeyde gelişmediği ortadadır.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun yeni yönetiminin, yaptığı olumlu çalışmalardan yola çıkarak, kurumsal yönetimin en önemli yapı taşlarından olan 'yatırımcı ilişkileri' bölümü konusunu da hızla gündemine alacağını ümit ediyoruz."