Yatırımcı parasını 2 yılda 2.5 katına çıkardı!

2014 yılında yüzde 72 değer kazanan bilişim sektörü, 2015 yılında da yüzde 46 kazanç sağlayarak yatırımcılarının parasını iki yılda iki buçuk katına çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul'da hisse senetleri genel olarak 2015 yılında yatırımcısına zarar ettirirken, bilişim sektörünü tercih edenler yıllık bazda ortalama yüzde 46 getiri elde etti. 

Borsa İstanbul'da hesaplanan sektör endeksleri içinde "Bilişim" 2015 yılında yüzde 46 yükselerek yatırımcılarının yüzünü güldürdü. 2015'te BIST 100 endeksinin yüzde 16 değer kaybetmesine ve endeks üzerindeki ağırlığı yüksek banka sektörünün yüzde 25'e varan kayıplarına karşın bilişim sektörü, yıllık bazda hızlı yükselişini üst üste 2'nci yıla taşıdı.  

2014 yılında yüzde 72 değer kazanan bilişim sektörü, 2015 yılında da yüzde 46 kazanç sağlayarak yatırımcılarının parasını iki yılda iki buçuk katına çıkardı. Bilişim sektörü hisse senetlerinin performansları incelendiğinde Kron Telekom'un yüzde 300 ve Alcatel Lucent'in yüzde 139 yükselişle öne çıktığı görülüyor. Bu iki hisse senedini sırasıyla yüzde 81 ile Datagate Bilgisayar, yüzde 77 ile Armada Bilgisayar, yüzde 67 ile Netaş ve yüzde 57 ile Logo Yazılım izledi. 

Sektör içinde yılı düşüşle tamamlayan tek hisse senedi ise yüzde 30 ile Escom Teknoloji Yatırım oldu. 

Analistler, tüm dünya genelinde bilişim sektörünün, yatırımcıların ve sermaye sahiplerinin odak noktasına yerleştiğini belirterek, yurt içinde de yabancı ortaklık haber ve beklentileri, karlılık ve ciro artışları ile yabancı yatırımcıların artan ilgilisinin, bu sektördeki şirket hisselerinin yükseliş trendini korumasına yol açtığını dile getiriyor. 

"Kimya, Petrol, Plastik" yatırımcısını sevindiren ikinci sektör 

Bilişim sektörü dışında 2015'te yatırımcısını sevindiren bir diğer sektör ise yüzde 18'lik getiri ile "Kimya, Petrol, Plastik" oldu. Analistler, "Kimya, Petrol, Plastik" sektöründeki pozitif fiyatlamanın, düşük petrol ve emtia fiyatlarının, şirket karlılıklarını pozitif etkilemesinden kaynaklandığını kaydediyor. 

Bu sektörde en fazla, yüzde 128 ile Temapol Polimer Plastik kazandırırken, onu sırasıyla yüzde 85 ile Deva Holding, yüzde 51 ile Aksa Akrilik, yüzde 32 ile Soda Sanayii ve yüzde 30 ile Acıselsan Acıpayam Selüloz izledi. 

2015 yılını artıda kapatan diğer endeksler

Getirisi sınırlı olsa da 2015 yılını artıda kapatan diğer sektör endeksleri de "Sigorta", "Metal Eşya, Makina", "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı" şeklinde sıralandı. Borsa İstanbul'da yılın en fazla zarar ettiren sektörleri ise "Metal Ana Sanayi", "İletişim" ve "Bankacılık" oldu.  

Bankacılık yine gözde olacak

Analistler, "güçlü dolar" süreci, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına devam edeceği beklentileri ve düşük emtia fiyatlarının, 2016 yılının da ana gündem maddesi olarak öne çıkacağını belirterek, kur hareketlilikleri ile emtia fiyatlarının etkilediği şirket hisse senetlerinin ve sektörlerin diğerlerinden ayrışmaya devam edeceğini öngörüyor. 

2015 yılında yüzde 20 düşen "Banka" endeksi ile otomotiv firmalarının da içinde yer aldığı "Metal Eşya Makina" sektör endeksinin 2016 yılının gözdeleri olabileceğini aktaran analistler, bilişim sektöründe ise iki yıllık hızlı yükselişin ardından gelebilecek kar satışları ve şirket bazlı haberlerin yön üzerinde etkili olabileceğini dile getiriyor.