Yellen'in konuşması öncesi sakin seyir sürüyor

Küresel piyasalar Fed'in yeni başkanı Yellen'in yarın yapacağı sunuma odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşma öncesinde haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. 

Geçen hafta, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklanan piyasalar, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın işsizlik verisinin gerilemeye devam etmesinin ardından haftayı pozitif kapatmıştı. Bu hafta piyasaların odak noktasında Fed'in yeni başkanı Yellen'in yarın ve perşembe günü Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunumların olacağını belirten analistler, piyasaların genel olarak yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaptığını kaydediyor. 

ABD'de cuma günü açıklanan verilerin ardından Dow Jones endeksi günü yüzde 1,06 oranında yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,33, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 1,69 oranında değer kazandı. Yarın Yellen'in yapacağı sunumdan Fed'in önümüzdeki dönem politikalarına ilişkin ipuçlarının aranacağına değinen analistler, haftanın ilk yarısında veri takviminin zayıf olduğunu, dolayısıyla hisse senedi piyasalarında iç dinamiklerin öne çıkacağını kaydediyor. 

Asya borsaları haftaya güçlü alışlarla başlarken, dolar/yen paritesinin geçen haftanın ardından yükseliş eğilimini yeni haftaya da taşıması dikkati çekiyor. Geçen haftayı 102,37'den kapatan dolar/yen paritesi bugün 102,64'e kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda 102,4 seviyelerinde dengelendi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 1,77 oranında yükseliş kaydederken, Çin'de Şangay endeksi kapanışa yakın yüzde 2 civarında değer kazandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir