Yeni gösterge tahvile 50 kat talep geldi!
Bugün ROT'ta yeni gösterge tahvile 50 kat talep geldi. İhalelerde faiz beklentilerin altında kalırken ikincil piyasada da faizler geriledi.
İSTANBUL - Hazine dün ve bugün düzenlediği dört ihale ile 7.7 milyar TL'si piyasadan 10 milyar TL borçlanma gerçekleştirirken, hem lokal hem de yabancı kaynaklı yüksek talebe paralel ihalelerde faiz beklentilerin altında kalırken ikincil piyasada da faizler geriledi.
İhalelere gelen güçlü talebin desteğiyle geçen hafta son işlemlerde yüzde 6.36 seviyesinden işlem gören 24 Eylül 2014 itfalı eski gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 6.11'e kadar geriledi.
Yüksek talebe paralel ihaleleri gerçekleşen bazı tahvillerin ikincil piyasasında düşüş daha sert olurken verim eğrisi genelinde tüm vadelerde faizler ihale dönemi öncesine göre gerilemiş oldu.
Hazine'nin bugün ilk kez ihraç ettiği yeni gösterge olacak 7 Ocak 2015 itfalı, iki yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 3.25 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili ilk ihracında bileşik faiz yüzde 6.18 beklentilerinin altında yüzde 6.10; 14 Eylül 2022 itfalı 10 yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 4.25 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 6.80 olan beklentilerin altında yüzde 6.75 oldu.
Öte yandan bugün ihale öncesindeki rekabetçi olmayan tekliflerde yeni gösterge tahvilde tarihin en düşük karşılama oranlarından biri olan yüzde 2 karşılama gerçekleşti; bir başka deyişle ROT'ta yeni gösterge tahvile 50 kat talep geldi.
[PAGE]
Hazine ihalelerinin oldukça başarılı olduğunu ve ihale öncesi ROT satışlarında 50 kat talep geldiğine dikkat çeken BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Bugünkü ihalelerle birlikte Hazine 9.99 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Ay sonuna kadar bir ihale daha gerçekleştirilecek ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki ihale sonuçları Hazine açısından tatmin edicinin de ötesinde" dedi ve şöyle devam etti:
"Güçlü talep bol küresel likidite ortamında yüksek getiri arayışında olan yabancı yatırımcılar ve son dönemde faizlerde yaşanan yükselişi değerlendirmek isteyen lokal banka ve yatırımcılardan geldi. Şunu unutmamak lazım ki son bir ayda getiriler 60 baz puanlık yükseliş göstermişti."
Öte yandan bankacıların belirttiğine göre Hazine'ye aktarılan 4.2 milyar TL'lik özelleştirme geliri de Hazine'nin elini kuvvetlendiren bir başka gelişme oldu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme uygulamaları sonucu elde edilen 4.2 milyar liralık kaynağın 3 Ocak itibariyle ÖİB tarafından Hazine'ye aktarılacağını açıklamıştı.
[PAGE]
2013 hedeflere paralel başladı
Ocak'ta toplam 13 milyar TL iç borç servisine karşılık 9.7 milyar TL'si piyasadan, 1.9 milyar TL'si kamudan 11.6 milyar TL iç borçlanma öngören Hazine toplam 4 ihale ile 7.77 milyar TL'si piyasadan 2.3 milyar TL'si kamulardan 9.99 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.
Böylece Hazine Ocak ayına ilişkin kamu borçlanma öngörüsünü sınırlı miktarda aşarken hedeflerine ulaşması için 15 Ocak'ta gerçekleştirilecek son ihalede 1.61 milyar TL borçlanma kaldı.
Hazine 15 Ocak'ta 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilini ilk kez ihraç edecek.
Bankacılar Hazine'nin yüklü itfa dönemine dün yüksek bir ilgi ile başlamasının önümüzdeki dönemde de olası arz baskılarının önüne geçebileceğini belirtirken 2013'ün özellikle ilk ayları olmak üzere itfaların ne denli yüksek olduğuna da dikkat çekiyorlar.
Bankacılar 2012 için ortalama aylık itfa rakamını 10 milyar TL hesaplarken, 2013 aylık itfa rakamı ortalamada 14.3 milyar TL'ye çıkıyor. Bu da 2013'te faizler üzerinde arz kaynaklı bir baskı görülebileceğini işaret ediyordu.
Ancak yüksek ilgi ve son iki günkü ihalelerin ardından 12 Şubat'a kadar sadece bir ihalenin yapılacak olması arz yönlü endişeleri zayıflattı. Hazine'nin 2012 yılını 122.5 milyar TL tutarında iç borç servisi ile tamamlandığı hesaplanırken 2013'te borç servisi 172.1 milyar TL'ye çıkacak. Hazine'nin 2012'yi yüzde 85'in altında bir iç borç çevirme oranı ile tamamladığı hesaplanırken, 2013'te iç borç çevirme oranı sınırlı bir miktar artışla yüzde 87.5'e çıkacak.