Dolar/TL 5.30'un üzerinde

Güne 5.28 civarından başlayan dolar/TL 5.30'un üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin tatil olduğu haftanın ilk işlem gününe yukarı yönde başlayan dolar/TL 5.30 civarında yer alıyor. ABD'de piyasalar "Başkanlık Günü" nedeniyle bugün kapalı olacak.

Kur, geçen hafta doların küresel piyasalarda değerlenmesiyle 5.25 civarından 5.30'un üzerine hareketlenmişti. Cuma kapanışta 5.28 seviyesinde olan dolar/TL yeni güne de 5.28'den başladıktan sonra saat 12:02'de 5.3035'de yer alıyor. Aynı saatte euro/TL 5.9995'den alıcı buldu. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de yüzde 0,30 artışla 103.010 puanda.

Dolar ise ABD ile Çin'in ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varacağı beklentisiyle güçlenen risk iştahına paralel başlıca para birimleri karşısında değer yitirdi. Geçen hafta 97.30'un üzerine çıkarak 2 ayın zirvesini gören dolar endeksi 96.80'e geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret görüşmelerinin "son derece iyi" ilerlediğini ve ülkesinin Pekin yönetimi ile "gerçek" bir ticaret anlaşmasına sahip olmaya çok yaklaştığını söyledi. Öte yandan Trump, Meksika sınırında ulusal acil durum ilan edeceğini açıklamasının ardından bu konudaki bildiriyi imzaladı. Trump ayrıca hükümetin tekrar kapanmasını önleyen tasarıyı da imzaladı.

Bu arada New York Fed, ABD ekonomisi için ilk çeyrek GSYH büyüme tahminini enflasyon, perakende satış ve sanayi üretim verileri sonrasında yüzde 2,17'den yüzde 1,08'e indirdi.

Yatırımcılar Brexit gelişmelerini ve Çarşamba günü yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarını izliyor. İngiltere Başkanı Theresa May, bu hafta AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Brexit konusunda bir görüşme daha yapacak. Fed tutanaklarının ise bu yıl faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı ve Fed'in devasa bilançosunu ne kadar süre daha bu şekilde taşıyabileceği konularında fikir vermesi bekleniyor.

Piyasaya ne kadar likidite verildi?Piyasaya ne kadar likidite verildi?