Dolar/TL yılın son haftasına 5.30 seviyesinde başladı

Noel nedeniyle birçok piyasanın tatil olduğu haftanın ilk gününe başlarken dolar/TL kuru 5.30'un hemen üzerinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve Fed'in küresel büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, yılın son haftasına 5.30 civarında başladı.

Geçen hafta başında 5.35 seviyesinde olan dolar/TL, ABD'nin Suriye'den çekileceğini açıklamasıyla önce 5.22'ye kadar geriledi. Ancak ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarını yavaşlatma hızının piyasalarda yeterli bulunmaması sonrası yeniden 5.30'un üzerine çıktı.

Cuma günü kapanışta 5.3166'dan işlem gören dolar/TL, bu sabah saat 09:26'da 5.3150 seviyesinde yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0580'den alıcı buldu.

Dolar endeksi ise perşembe günü 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.16'ya geriledikten sonra bu sabah 96.77'de yer alıyor.

Bankacılar, bu hafta itibarıyla piyasalarda yeni yıl öncesi tatil sürecinin başlayacağına ve yeni pozisyon açma isteğinin oldukça gerileyeceğine dikkat çektiler. Japonya'da resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleşmezken, bugün New York borsasında yarım gün işlem yapılacak. 

Piyasalarda görünüm

Fed'in büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi piyasalarda risk iştahını bozdu. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın sınır duvarı için finansman sağlanmadığı gerekçesiyle ABD hükümetini finanse edecek tasarıyı imzalamaması ve hükümetin geçici bir süre için sınırlı şekilde kapanması risk iştahının daha da bozulmasında belirleyici oldu.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı alması ve bu süreçte Türkiye ve ABD liderlerinden gelen karşılıklı pozitif mesajlar ise Türkiye piyasalarında iyimserliğe neden oluyor.

Powell görevden alınabilir mi?

Bu arada Bloomberg televizyonu, Trump'ın Fed Başkanı Jerome Powell'ı kovmanın yollarını aradığını iddia etti. Beyaz Saray danışmanları, Trump'ın Powell'ı faizleri artırdığı için görevden almaya yetkisi olmadığı konusunda yatırımcıları ikna etmeye çalışıyorlar. Wall Street Journal'ın konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Trump ile Powell arasında önümüzdeki haftalarda bir görüşme yapılması tartışıldı.

Ayrıca dün, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, hisse senedi piyasalarında yaşanan sert düşüşlerin ardından ABD'nin en büyük 6 bankasının yöneticileri ile telefonda görüştü. Görüşmede, bankacılık sistemindeki likiditenin durumu ele alındı.

Son olarak, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye için 2019 yılında 15 Şubat ve 2 Ağustos olmak üzere iki planlı değerlendirme yapacağını açıkladı.

Powell görevden alınabilir mi?Powell görevden alınabilir mi?

ABD Başkanı Trump'tan Erdoğan tweetiABD Başkanı Trump'tan Erdoğan tweeti

ABD Hazine Bakanı, 6 büyük bankanın yöneticisi ile görüştüABD Hazine Bakanı, 6 büyük bankanın yöneticisi ile görüştü

Kararname imzalandı, ABD'nin çekilmesi birkaç hafta sürecekKararname imzalandı, ABD'nin çekilmesi birkaç hafta sürecek

Bu konularda ilginizi çekebilir