Yurt içi piyasada sakin seyir sürüyor

Noel tatili ve yılın son işlem günleri olması nedeniyle hacimlerin oldukça düştüğü yurt içinde sakin bir seyir gözlenirken, dolar/TL'de de dar bantta hareket sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda hareketlilik yılın son işlem günlerinde devam ederken, yurt içi piyasalarda sakin bir seyir gözleniyor.

Hafta boyunca genel olarak 5.30 civarında fiyatlanan dolar/TL, dün de 5.27-5.31 dar bandında sakin bir seyir izledikten sonra bugüne 5.30'un altından başladı. Kur saat 11:12'de yüzde 0,40 kayıpla 5.2640'dan işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.0400'den alıcı buldu.

Dün, 92 bin puana kadar yükseldikten sonra yönünü aşağı çeviren ve günü önceki kapanışına göre yatayda 91 bin puanın hemen altında tamamlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı. Endeks, saat 11:12'de yüzde 0,40 primle 91.360 puanda yer aldı.

Ahlatçı Yatırım'ın notunda dolar/TL'de psikolojik seviye olan 5.30 civarındaki fiyatlamanın devam ettiği belirtilerek, "Bu seviye dışında gerçekleşebilecek ataklar kurun yeni fiyatlama yönü açısından önemli olabilir" denildi ve kurun 5.30'un altında kalıcı olması halinde aşağı hareketin devam edebileceği ifade edildi.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre, ekonomik güven endeksi kasımdaki 73,7 seviyesinden aralık ayında yüzde 2 artışla 75,2'ye yükseldi. Endekste, 100'den küçük değerler ekonomik duruma ilişkin kötümserliğe işaret ediyor.

Global piyasalarda görünüm

Asya borsaları ise, Wall Street'in oynak işlem gününü artıda bitirerek önceki gün kaydettiği kazanımlarını artırmasının ardından yükseldi. Bu kazanımlar Wall Street endekslerinin hafta başındaki sert düşüşün ardından yaklaşık on yılın yüzde bazında en büyük günlük artışını kaydetmesinden bir gün sonra geldi.

Ancak Wall Street'in başlıca üç endeksi ayın başında kaydettiği kayıpların ardından bu ay yüzde 9'dan fazla ekside bulunuyor. ABD-Çin ticaret savaşı endişeleri, yavaşlayan küresel büyüme ve Fed'in sıkılaştırma döngüsüne yönelik temkinlilik gibi çeşitli faktörler ayın başında endeksler üzerinde sert baskı oluşturdu.

Dikkatler Fed'in para politikası yaklaşımına ve hisse senedi piyasalarının yeni yılın başında toparlanmaya devam edip etmeyeceğine çevrildi.