Dolar/TL 5.40 seviyesinin altında işlem görüyor

Dolar/TL yeni haftaya 5.40'ın hemen altından başladı. Piyasalarda bugün bireysel yatırımcıya döviz tahvil ihracı takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın faizleri geçen hafta sabit tutması ardından dalgalanan ve cuma günü gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde gözlenen değer kaybına paralel yönünü yukarı çeviren dolar/TL 5.40'ın hemen altından işlem görüyor.

Dolar/TL cuma günü doların değer kazancı ile sonuçlanan küresel risk iştahındaki azalmayla 5.42 seviyesine kadar yükseldikten sonra günü 5.40'ın hemen altında tamamlamıştı. Kur bugün saat 10:23'de 5.3886 seviyesinde yer alıyor

TÜİK'in bugün açıkladığı verilere göre eylül ayında işsizlik geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan artarak yüzde 11,4 oldu. İşsiz sayısı 330 bin kişi artışla 3 milyon 749 bin kişiye ulaştı. Sanayi üretimi ise ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı.

Bireysel yatırımcılara euro ve dolar cinsi tahvil ihraçlarında bugün başlayacak talep toplama süreci yatırımcının takibinde olacak.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için Washington'da çalışma yürütüldüğünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a söylediğini ifade etti.

Çavuşoğlu, "Trump, Gülen ve diğer kişilerin iadesi üzerinde çalıştıklarını Arjantin'de Erdoğan'a söyledi... Gülen'in kuruluşlarının nasıl vergi kaçırdığı konusunda FBI tarafından yürütülen muteber bir incelemeyi yakın zamanda gördüm" dedi.

Suriye'ye olası operasyonun ABD-Türkiye ilişkilerinin tartışıldığı bir ortamda gelen açıklamaya ilişkin gelişmeler de yakından izleniyor.

Dolar 19 ayın zirvesine yakın

Çin ve Avrupa'da açıklanan beklentilerden zayıf veriler küresel ekonominin güç kaybettiği endişelerini desteklerken, yatırımcı hisse senetlerinden çıkarak dolara geçti. Dolar endeksi bu sabah cuma günü gördüğü 19 ayın zirvesi olan 97.71'e yakın 97.39 civarında bulunuyor.

Yatırımcıların gözü çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararlarında. Fed'in salı günü başlayacak iki günlük toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılsa da faizlerin gelecekteki seyrine dair açıklama ve sinyaller dolar üzerinde belirleyici olacak.

Fed yetkilileri eylül ayında yayımlanan son tahminlerine göre gelecek yıl üç defa faiz artırımı yapmayı öngörüyorlardı. Ancak piyasalar bir süredir gelecek yıl için sadece bir artırım fiyatlıyor. Yatırımcılar, ABD'de yükselen borçlanma maliyetlerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatacağını ve bu yüzden Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya ara vereceğini tahmin ediyorlar.

Tartışmalı ihraç bugün başlıyorTartışmalı ihraç bugün başlıyor