Yurtdışında gözler ABD tarım dışı istihdamda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Küresel piyasaların, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ile moral bulsa da etkilerinin çok güçlü olmadığı ve bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandığı görüldü.

 

ECB dün piyasalar tarafından beklendiği gibi faizleri değiştirmedi ve Başkan Mario Draghi yılın ikinci çeyreğine ilişkin pozitif bir görünüm çizdi. ECB'nin önümüzdeki dönemde de faizleri düşürmeyeceğine yönelik alınan sinyallerle yükselişe geçen avro/dolar paritesi 25 Şubat'tan beri gördüğü en yüksek seviye olan 1,3306'ya kadar yükseldikten sonra bu sabah 1,3250 seviyelerinde dengelendi. Avro/dolar paritesi Draghi'nin açıklamaları öncesinde 1,31 seviyelerinden işlem görüyordu.

 

Draghi'nin yılın ikinci yarısına yönelik pozitif açıklamalarına rağmen hafta başından beri satıcılı seyreden hisse senetleri piyasası düşüş eğilimini devam ettirdi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,19 oranında değer kaybıyla 8.099 puandan tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde1,30, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,99 oranında geriledi.

 

ABD'de ise bugün açıklanacak işsizlik verileri öncesinde alıcılı bir seyir izlendi. Merkez Bankası (Fed) başkanlarından gelen parasal genişlemeye yönelik karışık açıklamalarla hafta başından beri yön arayışına devam eden hisse senedi piyasalarında, önceki günkü kayıpların bir kısmı telafi edilse de kısa vadeli kritik destek seviyelerine yakın seyri devam ediyor. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,53 oranında yükselişle 15.040 puandan tamamlarken, analistler 14.900 puan altında kapanış yapılması durumunda satış baskılarının artabileceğini kaydediyor.