Yurtiçi piyasalar yatay açıldı

Piyasalar bugün açıklanacak olan ekim ayı işsizlik verileri öncesinde yatay bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Güneydoğusu ve komşu ülkelerinde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve Merkez Bankası'nın bazı para politikası adımlarını atmaktan siyasi nedenler ile kaçınmak zorunda kalabileceği endişeleri piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. 

Küresel piyasalarda yaşanan sert düşüşler ve bu baskı unsurlarına rağmen yurtiçi piyasalar dünkü seviyelere yakın bir açılış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 43 puan artışla 71.984 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,06 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.2 düşüşle 88.8000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Ocak sonu kontratları ise yüzde 0.13 yükselişle 3.0399 seviyesinde seyrediyor.

Dün akşam saatlerinde 3.03 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 3.0324/0340 seviyesinde işlem güne başladı. Dün akşam saatlerinde 3.1660 civarında işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1667/3.1687; 3.30 civarındaki euro/TL ise 3.3006/3.3030 seviyesinde işlem görüyor.

Geçen hafta başından bugüne kadar Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanmasının bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin'de yönetimin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri piyasalar üzerinde etkisini sürdürüyor.

Küresel piyasalar

Asya borsaları, petrol fiyatları üzerindeki baskının devam etmesi ve Çin'den gelen ekonomik verilerin hayal kırıklığı yaratması üzerine erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek 3.5 yılın en düşük seviyelerini gördü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 düşerek Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyeyi görürken, haftalık bazda yüzde 2.7 kayıp gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Çin borsalarında da kayıplar devam ediyor. Shanghai bileşik endeksi ve CSI 300 endeksinin her biri yüzde 1 geriledi. Böylelikle Shanghai endeksi yüzde haftalık yüzde 6 ve CSI300 de haftalık yüzde 5.1 düşüş gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Çin'de yuan ise bugün hafif yükseliş gerçekleştirdi. 

Piyasalarda gündem

Bugün iç piyasada TÜİK tarafından açıklanacak ekim dönemine ilişkin işsizlik verileri ve aralık ayına ilişkin bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek. Her iki verinin de piyasada etkili olması beklenmiyor. 

Dış piyasada ise TSİ 15:30'da ocak ayına ilişkin ABD NewYork Fed imalat endeksi Aralk ayı ÜFE, çekirdek ÜFE, perakende ve çekirdek perakende satışlar, saat 16:15'te aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı 1655'te ise Aralık ayı ABD Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek. ABD verilerin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olması bekleniyor.