Zamana bağlı değil, duruma bağlı para politikası!

Şu an politika faizi ve koridorun değişmesi yönünde bir görüş olmadığını vurgulayan Başçı, "Zorunlu karşılıklarla ilgili herhangi bir sinyal yok. Ek parasal sıkılaştırmayı enflasyon hedefine ulaşmada herhangi bir tehdit görürsek yaparız " dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Nisan 2012 Enflasyon Raporu’nu Ankara'da açıkladı. Enflasyon raporunda önemli güncellemeler olmadı. Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.5 olarak kaldı. Başçı'nın açıklamalarında ise MB'nin önümüzdeki dönemde sergileyeceği tavrına ilişkin ipuçları arandı.

Atılan adımlarla döviz kurundaki oynaklığı azalttıklarına işaret eden Başçı, TL'nin diğer para birimlerine karşı çok daha dirençli olduğunu, bunun da esnek para politikasının etkili olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Şu an politika faizinin ya da faiz koridorunun değişmesi yönünde bir görüş olmadığını vurgulayan Erdem Başçı, "Zorunlu karşılıklar ile ilgili şu anda herhangi bir sinyal vermiyoruz. Ek parasal sıkılaştırmayı enflasyon hedefine ulaşmada herhangi bir tehdit gördüğümüzde yapacağız. Buna 'zamana bağlı değil duruma bağlı para politikası' diyoruz. Bankacılık sektörü uzun vadeli faizlere ve koridorun üst tarafına bakmalı. Beklentiler kontrol altına alındığında, kredilerde sorun görünmediğinde sıkı para politikasının normalleşmesi beklenmeli" diye konuştu.

Ekim ayından bu yana üç kez ek parasal sıkılaştırmaya gidildi

Faiz koridoru sisteminin sağladığı esnekliği kullanarak Ekim ayından bu yana, üç kez ek parasal sıkılaştırmaya gidildiğini ifade eden Başçı, bu sıkılaştırma dönemlerinde, miktar ihalesi ile yaptıkları fonlamayı azaltarak piyasaya sağlanan likiditenin ortalama maliyetini belirgin şekilde artırdıklarını söyledi. Şubat ayında Euro Bölgesi borç krizine dair algılamaların iyileşmesine bağlı olarak küresel risk iştahının artması üzerine faiz koridorunun üst limitini sınırlı ölçüde indirdiklerini belirten Başçı, şu açıklamalarda bulundu:

“Buna rağmen, sıkı parasal duruşumuzu koruduk. Bu doğrultuda, Para Politikası Kurulu olarak Nisan ayında enerji fiyatlarındaki yüksek oranlı fiyat ayarlamalarının ve diğer geçici unsurların enflasyon görünümünü bozmasını engellemek amacıyla parasal sıkılaştırmayı daha sık uygulayabileceğimizi vurguladık. Ayrıca küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirttik.

Faiz koridorunu geniş tutarak dönem dönem ek sıkılaştırmaya gitmemiz para politikası duruşunun sıkı olmasını sağlıyor. Getiri eğrisinin aşağı yönlü eğimi bu görüşü destekliyor. Ayrıca, tüketici kredilerinin büyüme oranlarındaki yavaşlama ve kredi faizlerinin göreli olarak yüksek seyretmesi de parasal ve finansal koşulların sıkı olduğunu teyid ediyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir