Zeybekci: Borçlanma, üretimi finanse etmede yöntem

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Ekonomi Bakanı Zeybekçi, borçlanmanın üretimi finanse etmekte bir yöntem olarak kullanıldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de makroekonomik dengeleri bozacak boyutlara ulaşan hızlı kredi büyümesiyle ilgili olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye soru önergesi yöneltti.

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde kredilerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılat (GSYH) oranındaki yüzde 30'luk artışa dikkat çekerek "Hızlı kredi büyümesi makroekonomik dengeleri bozacak boyutlara ulaşmış mıdır? Hükümetin kredileri teşvik etmesiyle oluşan durum için çözüm nasıl sağlanacaktır?" şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

Kredilerin yıllık büyümesi yüzde 18,8

Bakan Zeybekci yanıtında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son enflasyon raporunda yer alan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde fınansal olmayan kesime kullandırılan toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış yıllık büyümesinin yaklaşık yüzde 18,8 oranında gerçekleştiğini açıkladı.

"Borçlanma kalkındırır"

Kredi büyümesinin sağlanamadığı ortamda ekonomik aktörlerin finansmana erişimi zorlaşmakta olduğunu belirten Bakan Zeybekçi, "Bu sebeple tasarrufların yanı sıra borçlanma da üretimi finanse etmekte bir yöntem olarak kullanılmakta, sürdürülebilir borçlanma üretim ve kalkınma için olumsuz değerlendirilmemektedir" dedi. Öte yandan soru önergesi kapsamında cevaplanması istenen hususların Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun görev ve yetki alanına girdiğini de dile getirdi.