Ziraat'te büyük değişim

Ziraat Bankası artık reel ekonomiyi daha büyük bir yelpazede destekleyecek. Banka daha etkin çalışacak. Değişim yurt içinde şubelerden, iştiraklere kadar uzanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ziraat1.jpg

ziraat2.jpg

ziraat3.jpg

ziraat4.jpg

ziraat5.jpg

 

[PAGE]

 


İSTANBUL - Ziraat Bankası bundan sonra keskinleşecek rekabet ortamında pazarın verdiği fırsatları değerlendirmek için şubeden, yurt dışı ağına, iş yapış biçiminden, işe bakış açısına kadar kendisini sil baştan yenileyecek. Bundan sonra Ziraat Bankası, patronu da (Hazine) uygun görürse karı bünyesinde tutacak, parayı tahvil yerine daha çok krediye döndürecek ve müşterilerine verdiği 'verimli olun borç-özkaynak dengesini iyi tutturun' tavsiyesini önce kendi dinleyecek. Öz kaynağına göre büyüklüğünü ayarlayacak olan Ziraat Bankası yeni iş modeli ile fiyatlamada kırıp dökmeden daha karlı ve verimli bir banka haline gelecek. Ziraat Bankası ileride sendikasyon ve seküritizasyon gibi yeni fon kaynaklarıyla pasifini de çeşitlendirecek. Ayrıca iştirakleri de bankanın sıralaması ile uyumlu olacak ve yurtdışında da daha aktif bir Ziraat Bankası olacak.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 14 aylık çalışmanın sonunda bankanın geçirdiği değişimi anlattı ve bundan sonraki stratejilerini açıkladı. Bundan sonra 'Ahmet'e, Mehmet'e göre kredi' vermeyeceklerini anlatan Aydın, şubelerin üzerindeki operasyonel yükleri de azaltacaklarını kaydetti.

Aydın "Risk iştahının kurumsallaştırılması. 'Hüseyin Aydın'a göre kredi', 'Ahmet'e göre kredi', 'Mehmet'e göre kredi', 'Bizim başkana göre kredi.'Böyle birşey yok. Bir kredi verilebiliyorsa, hepimiz vereceğiz. Verilmiyorsa hiç birimiz vermeyeceğiz. Bu Kars'ta da öyle olacak, Edirne'de de öyle olacak. Bunnu için kredi modül sistemlerinin bireyselini ve KOBİ firmalarını içerek bölümlerini bitirdik. Büyük firmalarla ilgili rating çalışmamız bugün-yarın bitmek üzere. Dolayısıyla yaptığımız kredilendirmenin 'kabul' ya da 'red' anlamında, banka yönetiminin genel kabul görmüş ilkeleri doğrultusunda yapacağız. Risklerimizi de sağlıklı yönetmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Daha verimli ve daha karlı bankayı tercih ederim

[PAGE]

Daha verimli ve daha karlı bankayı tercih ederim

Öz kaynakları ile uyumlu daha az kaldıraç oranı ile çalışmak için aktif büyüklükte birinciliklerini başka bir bankaya (T. İş Bankası) devrettiklerini de açıklayan Aydın, "Ziraat, bir yıldır özkaynağı ile uyumlu bir bilanço büyüklüğü ile dönüşüm yapıyor" dedi. Aydın, "Rekabetçi olmamız gerekiyor, sadece patronun (Hazine) işlerini yaparak, bankacılık yapmak, onla ayakta kalmak, büyük ve lider olmak artık yeterli değil" dedi ve şunları söyledi: "Parayı çok kazandığımız dönemler oldu. Bu paraları Ziraat, patrona ve Hazine'ye verdi. Bu arkadaşlar güzel çalışmasalar, yüzyılın karlarını elde edebilirler miydi? Biz bundan sonra patron müsaade ederse, özkaynağın durumunu sizlerle paylaştığımız gibi patronla da paylaştık. Bunun bankanın içinde kalması gerekiyor. Geçen sene o karı içerde bıraktılar. Bu sene de karlılığımız iyi. Ümit ediyoruz, yine içerde kalacak. Böyle olunca özkaynağımız olması gereken yere kadar gelecek. Gelmezse, özkaynağa göre bir büyüklükle bankayı yönetmeye devam edeceğiz. Şimdilik ikincilikteki yerimizi muhafaza etmeyi düşünüyoruz. Şahsen üçüncü olmayı da hiç düşünmüyorum. Ama 'üçüncü mü, daha verimli, daha karlı bir banka mı?' dediğiniz zaman, ben verimli ve karlı bankayı tercih ederim" şeklinde konuştu.

2013'te reel sektör yönü daha etkin bir Ziraat olacak

Aydın, Haziran 2012 itibariyle kredilerin, sektörün aktiflerinden yüzde 59 pay aldığını bu oranın Ziraat Bankası'nda ise yüzde 45 olduğunu söyleyerek, "Aktifte çeşitlendirme yapacağız. Menkul kıymetten krediye dönüşecek bir yapı kurmamız gerekiyor. Menkul değerlerin payı sektörde yüzde 25 düzeyindeyken bizde yüzde 44. Biz devleti daha çok fonluyoruz ama böyle bir mecburiyetimiz yok. Mevduatı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Herkesin yaptığı enstrümanları, sendikasyon, seküritizasyon ne gerekiyorsa biz de yapacağız" diye konuştu.

Aydın'ın verdiği bilgilere göre, Haziran 2012 itibariyle sektörün mevduatlarının pasiflerdeki payı yüzde 60'ken, Ziraat Bankası'nın yüzde 69 oranında bulunuyor. Mevduat dışı kaynakların payı ise sektörde yüzde 27, Ziraat Bankası'nda yüzde 21 seviyesinde. Kredilerde şu anda sektörün altında bir performans gösterdiklerini ifade eden Aydın, önümüzdeki dönemde agresif bir büyümeyi asla düşünmeyeceklerini ancak 2013 yılında reel sektör yönüyle daha etkin bir Ziraat Bankası olacaklarını ifade etti.

Gelen, Ziraat Finans Grubu müşterisi olacak

[PAGE]

Gelen, Ziraat Finans Grubu müşterisi olacak

Yeni iş modeli hakkında da bilgi veren Aydın, müşterilerinin 'Ziraat Finans Grubu' müşterisi olacağını vurguladı. Aydın, "Müşteri bankamıza gelecek, hizmetlerimizden iştiraklerden yararlanacak. Dolayısıyla Ziraat Finans Grubu müşterisi olacak. Bunları yaptığımızda, Türkiye'nin moral bankası olabileceğiz" dedi.

Aydın, şube yapılanması hakkında bilgi verirken "Diyelim ki 100 milyon dolar limit tahsis ettiniz. Ülke ihracatında ciddi rol alan bir firmayla, emekli maaşlarının aynı anda ödendiği bir şubede o müşteriye hizmet edemezsiniz. Gelmez o müşteri. O zaman onun hizmet alacağı yer ile kitlesel işlemleri yapacağımız şubeleri ayırdık. Kurumsal şubeleri, 27 ticari şube kurduk. 100'e yakın girişimci şube kurduk. Bunlar bizim aktifteki kredi yükümüzü taşıyacaklar. Niye kurduk? Herkes kredi veremez ki.. Kalan  şubelerimizde de bir bölümünde bireysel bankacılık, öbüründe kitlesel bankacılık oluşturduk. Banka dışı kanallarımızı da mutlaka ileri teknolojiyi kullanan yapıya getireceğiz" diye konuştu. İştiraklerin fonksiyonlarını da elden geçirdiklerini onlarında faaliyet gösterdikleri sektörde bankanın sıralaması ile uygun hareket etmesi gerektiğini aktaran Aydın, para kazanmayan, özkaynak getirisi düşük, verimli olmayan hiçbir şeyi tutmayacaklarını halen sektörde bulunup kendilerinde bulunmayan gayrimenkul yatırım ortaklığı, faktoring gibi şirketleri de kurabileceklerini bildirdi.İstanbul'a taşınma konusunda da Aydın, bankanın dörtte üçünü İstanbul'a taşıdıklarını hatırlatarak, "Dörtte dördü ne zaman olur? Ataşehir'i yaptığımızda" dedi.

Pamuğu kredilendirip tekstilde olmamak olmaz

Aydın, herkes için bankacılık yapacaklarını, en küçük çiftçiden, en büyük finansal kuruma, tarımdan
sanayiye, küçük esnaftan KOB'ye ve oradan ticari ve kurumsal firmaya kadar her işi yapacaklarını söyledi.

Bilhassa endüstriyel tarımda, topraktan rafa kadar olan bütün bölümde bulunacaklarını ve yine topraktan gömleğe, tekstile ulaşan bütün aşamalarda yer alacaklarını açıklayan Aydın, "Pamuğu kredilendirip tektsilde bulunmamak, sütü kredilendirip peynirde bulunmamak olmaz. Gelecekte tarımın enerji kadar önemli olduğunu bilmek gerekiyor. Onun için mutlak endüstriyel tarım yapacağız. Gelecekte tarımın, enerji kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Yurtdışında olmadığı pazarlara gidecek ilk hedef Uzakdoğu

PAGE][

Yurtdışında olmadığı pazarlara gidecek ilk hedef Uzakdoğu

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası'nın global oyuncu olacağını yurtdışında Ziraat Bank adını kullanacağını da belirterek Kuzey Afrika, Orta Doğu, Körfez ve Uzakdoğu'da büyümek istediklerini önceliklerinin ise Uzakdoğu pazarı olacağını söyledi. Aydın, "Birincil olarak Uzakdoğu'yu düşünüyoruz. Ancak Körfez'de sıcak baktığımız bölgelerden biri" dedi. Aydın, bugün Ziraat'in bir çok ülkede şubesi olmasına karşın dış ticaretten aldığı payın yüzde 1'in altında olduğuna ve bu ülkelerin bankacılık sektörlerinden aldığı payında çok düşük olduğuna dikkat çekti. Asya'da ortak oldukları bazı bankaları yönetme konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Aydın, "Yüzde 50-50 ortak olduğumuz Asya'daki bazı bankaları yönetme konusunda ciddi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. X Asya ülkesinde 20 tane banka varken, Ziraat Bankası'nın adının geçtiği bir bankanın 15. sırada olmasını arzu etmeyeceğiz. 5'e, 10'a gelebilmek için ortağımızla risk iştahı hususunda mutabık olmalıyız. Etkin olmamızı engellecek herhangi bir husus olursa onu çözeceğiz. Ya alarak,ya satarak. Ya tamamını alarak çoğunluğunu, ya da satarak ama mutlaka çözeceğiz" dedi.

Özelleştirme veya arz için 3-4 ay içinde hazır oluruz

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın özelleştirme, halka arz gibi bir duruma 3-4 ay sonra hazır hale geleceğini söyledi. Aydın, "Özelleştirme, halka arz gibi birşey olursa Ziraat Bankası'nın buna 3-4 ay sonra hazır olduğunu herkese çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani 3-4 ay sonra biz bu meyandaki herhangi bir operasyona hazır halde oluruz. Ziraat Bankası, bu yaptığımız yeni değişim ve dönüşümlerle piyasaya daha entegre hale gelecektir. Eğer bankanın sahipleri, banka için herhangi bir özelleştirme, halka arz gibi bir uygulama içine girerlerse Ziraat Bankası böyle bir operasyonu yönetecek yetkinlik ve güçtedir. Ancak şu anda bize iletilmiş, bu konuda yapılmış herhangi birşey yok" diye konuştu.

28 milyar liralık pahalı mevduatı bıraktık

Hüseyin Aydın, "Geçen yıl 134 milyar lira olan mevduat şu anda 106 milyar lira. Bu, 28 milyar liralık mevduat çıkışı anlamına mı geliyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Evet tam o kadar mevduat çıkışı anlamına geliyor. Kime bıraktık? Bu ülkeye, sektörün diğer oyuncularına bıraktık. Eğer o mevduatı bizde tutmaya çalışsaydık, bugün gördüğümüz pasif maliyetinin daha üstünde pasif maliyetiyle karşılaşırdık. Bu ne demek? Bu, o kadar pahalı kredi demektir. 28 milyar lira, bazı bankalarımızın aktif büyüklüğünden büyüktür.
Ne kadar şeyden vazgeçtiğimizi siz anlayın. Bunun, bilançoya olumlu yansıması görülmüştür."