Bir öğrenci evi ne kadara döşenir? Maliyet ikinci el eşyayla bile cep yakıyor
Üniversite öğrencilerinin göç telaşı başladı. Yüksek enflasyon ve fahiş fiyatlar en çok sabit gelirliyi vururken, bu tablodan en çok etkilenen gruplar arasında öğrenciler öne çıkıyor. Peki bir öğrenci evini döşemenin maliyeti ne kadar? İstanbul’daki ikinci el piyasasına bakılınca tablonun hiç iç açıcı olmadığı görülüyor. Cepten çıkacak en ucuz para 25 bin TL. Kaliteye göre fiyatlar 40 bin liranın üzerine çıkıyor.
Üniversitelerin açılmasına sayılı gün kaldı. Öğrenciler ve aileleri kara karar düşünüyor. İstanbul başta olmak üzere bilhassa büyük şehirlerdeki kiralar dehşet verici seviyede. Öğrencilerin büyük kısmı yurtta kalıyor, ancak yurt bulamayanlar ya da buralarda kalmak istemeyenler ev bulma telaşında...
Kesenize göre ev buldunuz diyelim, peki bu evi dayayıp döşemek ne kadar?
Hürriyet’ten Özge Esen, bir öğrenci evi için gerekli beyaz eşya ve mobilya için ne kadar bütçe gerektiğini araştırdı.
Esnaf en temel ihtiyaçların ikinci el alınması halinde en düşük rakamın 25 bin TL olduğunu söylüyor.
Üsküdar’da ikinci el eşya ticareti yapan Eşref Duman, beyaz eşya fiyatlarının 3 bin 500 ila 12 bin lira, baza ve yatak fiyatının 2 bin ila 5 bin lira, gardırobun ise 1.500-3 bin lira arasında olduğunu ifade ediyor.
‘Bu sene işler kesat, çünkü…’
Duman, “Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 60 civarında arttı. Bu sene bir ev ortalama 25 bin liraya dizilir. Ama bu sene satışlar yavaşladı. Çünkü ev kiraları çok yüksek. Bu durum herkesin yurt tercih etmesine neden oldu. Geçen sene mal yetiştiremiyorduk. Bu sene daha iki kere toplu mal sattık” dedi.
Kadıköy’deki ikinci el piyasası da Üsküdar’dakine benzer. Bir Kadıköy esnafı fiyatları şöyle anlattı:
* Buzdolabı 4 bin lira, öğrenciler genellikle üç kapılı gardırop alıyor onların fiyatı da 3 bin lira, tek kişilik yatak-baza bin 500 lira, 5 kg çamaşır makinesi 4 bin 500 lira, bulaşık makinesi de 4 bin lira. Toplam ortalama 20-25 bin lira tutuyor.
* Eskisi kadar çok öğrenci gelmiyor. Öğrenci sezonu kalmadı. Kadıköy’de kiralar çok yüksek olduğundan öğrenciler yurtları tercih ediyor.
Sıfır ürün almak isterseniz…
Üsküdar’da sıfır ürün satışı yapan mağaza sahibi Mustafa Ekşi de eşyaların maliyetinin 35-40 bin liraya geldiğini, öğrencilere indirim yaptıklarını ancak öğrencilerin kiralardan dolayı yurtlara yöneldiğini belirtti.
Fiyatları anlatan Ekşi, “Yatak-baza-başlık 6 bin lira, çift kişilik de 9 bin 500 lira, gardırop 4 bin 500 lira, TV ünitesi 2 bin 500 lira, şifonyer 3 bin lira, dolap 4 bin 500 lira. Öğrenciler bir kaç kişi eve çıkıyor ve aldıkları ürünleri paylaşarak kullanıyor” dedi.
Pendik’te durum nasıl?
Pendik’teki mağaza sahibi Taner Kayıkçı, bir öğrenci evini kurmanın maliyetinin 35-40 bin lira tuttuğunu belirtti.
Kayıkçı, “Orta seviye bir buzdolabı 10 bin lira, çamaşır makinesi 7 bin lira, gardırop 5 bin lira, çift kişilik yatak-baza 5 bin lira, tek kişilik ise 2 bin 500 lira, köşeli koltuk 5 bin lira. Artık öğrenciler eve çıkamıyor, bu sene sadece bir grup öğrenciye eşya verdik, artık memur bile evde üç kişi yaşıyor. Daha çok evini yenilemek isteyenlere satış yapıyoruz” dedi.