Girişimci Gökduman, Kaz Dağlarının 'hanım ağası' oldu

Uzun yıllar telekom sektöründe yıllarca yöneticilik yapan Nermin Gelbal Gökduman, artık Kaz Dağlarında zeytinyağı üretiyor. Hobisini işe dönüşten Gökduman, Ovilo markalı ürünüyle altın madalya da aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız TAŞDELEN ERLİ 

İSTANBUL - Telekom sektöründe yıllarca yöneticilik yaptıktan sonra kariyerini noktalayan mühendis Nermin Gelbal Gökduman, bir yıl önce "oksijen deposu" Kaz dağları eteklerinde "Ovilo" markasıyla butik zeytinyağı üretimine başladı. 
Yöneticilik yaptığı süre boyunca "nasıl bir iş istediğine" dair kendisini sorgulayan 2 çocuk annesi Gökduman, emekliliğini beklemeden hayallerinin peşinden koşmaya karar verdi. 1 milyon TL yatırımla Kaz Dağlarındaki 52 dönüm bahçesinde yer alan yaklaşık 800 zeytin ağacından sızma zeytinyağı üretimine başlayan Gökduman, üretimin her aşamasını bire bir takip ediyor. Çiftçi kayıt sistemine de üye olan Gökduman'a, bölgede "hanım ağa" diye hitap ediliyor. Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu’nda zeytinyağı üretimi ve tadımıyla ilgili eğitimlere katılan Gökduman, bu eğitimlerde edindiği bilgileri kendi zeytinliğinde de uyguladı. Gökduman’ın "Ovilo" markası adı altında "soğuk sıkım" yöntemiyle ürettiği sızma zeytinyağı, daha ilk yılında, Zeytindostu Derneği'nin düzenlediği 6. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması"nda altın madalya ödülüne layık görüldü. 

Erken hasat dönemi zeytinlerden üretim
Nermin Gelbal Gökduman, erken hasat dönemi olan ekim ayında özenle toplanan zeytinlerden üretilen "Ovilo" marka zeytinyağlarının, orta yoğun meyvemsi (badem, yeşil domates, yeşil elma ve çimen) kokulara sahip olduğunu, zeytin meyvesinden gelen bileşenlerin ve antioksidanların etkisiyle dil üzerinde acılık ve genizde yakıcılık oluşturduğunu, naturel sızma zeytinyağlarında kalite ve sağlığın göstergesi olan meyvemsi kokularda, acılık ve yakıcılığın yoğun olarak bulunduğunu anlattı. Gökduman, her yıl kapasiteyi yüzde 50 artırmak istediklerini ifade ederek, ticari amaçla bu işe girmediğini, bu nedenle kaliteden ödün vermeyeceğini söyledi. 5 yılda 3 bin ağaca ulaşmayı hedeflediğini kaydeden Gökduman, "Bahçeye yapılan yatırım hariç bu işin 2 yılda geri dönüşü oluyor" dedi. 

Ürünleri internet ve özel şarküterilerde satışa sunuldu
Girişimci Nermin Gelbal Gökduman, ürünlerini www.gurme212.com, www.ovilo.com.tr ile İstanbul ve Ankara'daki bazı özel şarküterilerde satışa sunduğunu, altın madalya ödülünü aldıktan sonra satışlarının daha da arttığını bildirdi. Gökduman, zeytinyağının faydalarını anlatarak çevresindeki 100 aileyi zeytinyağı kullanıcısı yaptığını da söyledi.
 
Çocuklar için ürün çıkarmayı planlıyor
Nermin Gelbal Gökduman, Türkiye'deki en değerli zeytinyağının Edremit bölgesinden elde edildiğini savunarak, kişi başı 1.5 litre olan zeytinyağı tüketimini kısa vadede 3 litreye, orta vadede ise 5 litreye çıkarmak gerektiğini söyledi. Zeytinyağının içerdiği vitaminler bakımından anne sütüne çok yakın olduğunu belirten Gökduman, naturel sızma zeytinyağının çocukların beyin ve kemik gelişimi için çok önemli olduğunu, çocuklar için de bir ürün çıkarmayı düşündüğünü kaydetti.