'10 Ağustos'ta vesayetler dönemi kapanacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) iftarında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanının siyaset üstü olması ya da siyasetin dışından olması ne demek? Bunu bugüne kadar hep darbeciler söyledi ve bugün de sadece darbe özlemi içinde olanlar söylüyor" dedi.  

Erdoğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) düzenlediği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, muhalefet partilerinin geçmişte olduğu gibi devleti temsil edecek bir cumhurbaşkanı özlemi ve arayışı içinde olduklarını kaydetti.  

"Cumhurbaşkanı siyasetin üzerinde olsun" şeklindeki sözün gerçekte "Cumhurbaşkanı halkın, halkın tercihlerinin, taleplerinin, arzularının üzerinde olsun" anlamına geldiğini kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

"Cumhurbaşkanının siyaset üstü olması ya da siyasetin dışından olması ne demek? Bunu bugüne kadar hep darbeciler söyledi ve bugün de sadece darbe özlemi içinde olanlar söylüyor. Kardeşlerim, bunlara sormak lazım, siyaset, utanılacak bir şey mi? Eğer siyaset utanılacak bir şeyse, siz bu siyaseti niye yapıyorsunuz? Eğer utanılacak bir şey değilse siz niye meydanda yoksunuz? Halkın tercihte bulunması, halkın ülkenin geleceğini tayin etmesi utanılacak bir durum mu? Biz geldik, biliyorsunuz önce devlet sonra insandı, değiştirdik ne dedik? Önce insan sonra devlet. İşte şimdi bu tercih, bu ülkede egemen oluyor. 1960'ta, 1980'de parlamentoda siyaset dışı unsurlara şahit olduk. Üniformalılar geldiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, başbakanlıkta, belediye başkanlıklarında oturdular. Hepsi de siyaset dışıydılar. Siyasetin dışında idiler. Özellikle demokrasi dışı bu unsurları o dönemlerde biliyorsunuz, gittiler yine siyaset dışı, kendileri gibi cumhurbaşkanları seçmek istediler. Kendilerine benzemeyen cumhurbaşkanlarının seçilmesini engellediler. Ülkede kaos çıkardılar, kriz çıkardılar. İşte şu anda muhalefet aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Siyaset dışından arayışlara girerek hem siyaseti, hem kendisini inkar ediyor hem de devlete, millete, milli iradeye nasıl baktıklarını gösteriyorlar." 

"10 Ağustos'ta vesayetler dönemi tamamen kapanacak"

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin milli iradenin tam olarak tecellisi yolunda tarihi bir adım olduğunu belirten Erdoğan, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, demokrasinin güçlenmesi yolunda çok önemli bir adımdır. 10 Ağustos 2014 tarihiyle birlikte 1960 darbesinin bir izi daha silinecek, vesayetler tarihi artık inşallah tamamen kapanmış olacaktır. Devlet ile millet el ele vererek, Türkiye çok hızlı şekilde emin adımlarla geleceğe ilerleyecektir" ifadelerini kullandı. 

"Korku senaryoları üretenler var"  

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışının yeni süreçte daha da kuvvet ve anlam kazanacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Yeni dönem, ekonomide, demokratikleşmede, dış politikada asla bir belirsizliğe yol açmayacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Tam tersine bütün bu alanları çok daha kapsayacak, çok daha güçlendirecektir. Bugüne kadar yaptığımız her reform karşısında korku senaryoları üretenler oldu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi karşısında, etkin, koşan, terleyen bir cumhurbaşkanının göreve gelmesi karşısında tıpkı geçmişte yaptıkları gibi bugün de korku senaryoları üretenler var. Geçmişte onların tüm senaryoları boşa çıktı. Göreceksiniz bugün de boşa çıkacak. Başta ekonomi olmak üzere, her alanda Türkiye çok hızlı şekilde geleceğe ilerleyecek. Türkiye'de istikrar daha da pekişecek. Güven ortamı daha da güç kazanacak. Çözüm süreci, paralel yapıyla mücadele, yeni anayasa, Avrupa Birliği gibi devam eden süreçlerin de kesintiye uğramayacağını burada özellikle hatırlatmak isterim. Özellikle, vatanımıza, istiklalimize istikbalimize yönelik haince saldırılarda bulunan paralel yapıyla mücadele yeni dönemde çok daha farklı olacak, devlet, kendisine yönelik tehdide artık en kararlı şekilde cevap verecektir. Bunu bilmenizi istiyorum." 

"Durmayacağız, duraklamayacağız"  

ASKON ve ASKON gibi diğer sivil toplum örgütleriyle geçmişte olduğu gibi gelecekte de istişarelere devam edeceklerini, sorunların çözümünde birlikte hareket edeceklerini kaydeden Erdoğan, şöyle dedi: 

"Her aşamada birbirimize danışarak, hem engelleri aşacak hem de hedeflerimize ulaşacağız. Bundan hiç endişeniz olmasın. İnşallah milletim takdir eder, Rabbim izin verirse, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak Türkiye'ye hizmet üretmeye, Türkiye'de eser vermeye devam edeceğiz. Geçmişte cumhurbaşkanları seçildiklerinde adeta halktan kopuyor, başka bir dünyaya adım atıyorlardı. Tabi bununla halef-selef olacağımız Sayın Gül'ü kastetmiyorum. Biz halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak halktan kopmayacağız. Siyasi tarihimiz hep halkın içinde, halkla beraber geçti. İnşallah seçilirsek cumhurbaşkanlığı dönemi de halkın içinde ve halkla birlikte geçecek. Sık sık bir araya geleceğiz. İnşallah sık sık muhabbet edeceğiz. Biz siyasette, siz iktisatta bir mücadele verdik. Türkiye'yi bugünlere taşıdık. Durmayacağız. Duraklamayacağız. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz." 

ASKON'a mücadelesi nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, "Türkiye'yi büyüttüğünüz, Türkiye'nin kazanımlarına yenilerini eklediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Caseretinizden, dirayetinizden, sabrınızdan dolayı her birinizi tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Yeniden görüşmek, yeniden sohbet etmek arzusuyla her birinizi Allah'a emanet ediyor, şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, hayırlı ramazanlar diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" diyerek sözlerini tamamladı.