'10 yıl önceki parlak havamız yok'

Türkiye'deki gelişmelerin sorumlusunun dış güçler olduğu iddialarını kabul etmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'yi yıkmak isteyen birileri varmış gibi komplo teorilerine de inanmadığını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 10 yıl önceki parlak havasının olmadığını herkesin gördüğünü belirterek, Türkiye'deki gelişmelerin sorumlusunun dış güçler olduğu iddialarını kabul etmediğini söyledi.

Danimarka ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül'ün Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamalarına göre, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerden dış güçlerin sorumlu tutulduğu hatırlatıldığında, "Dış güçler iddialarını kabul etmiyorum ve doğru da bulmuyorum. Elbette dünyada Türkiye'nin müzmin muhalifleri vardır. 10 yıldır bizi övmüş, yaptığımız işleri göklere çıkarmış, takdir etmiş çevreler şimdi bizi eleştiriyorsa niçin şimdi konu ediliyor. Bu tür söylemler üçüncü dünya ülkelerine yakışacak türden söylemlerdir" dedi.

17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile başlayan soruşturmanın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan "paralel bir yapı"nın yargı ve emniyete sızdığını belirterek yaşanan gelişmelerin ardında "dış güçler"in de etkili olduğunu ifade etmişti.

'Komplo teorilerine inanmıyorum'

"Dün bizi destekler nitelikte makaleler yazan, manşetler atan medya ve devletler bugün niçin desteklemesin ki?" sorusunu yönelten Gül, "Dolayısıyla Türkiye'yi yıkmak isteyen birileri varmış gibi komplo teorilerine inanmıyorum" dedi.

Türkiye'nin geri adımlardan ileriye gitmesi gerektiğini ifade eden Gül, "10 yıl önceki o parlak havamızın olmadığını herkes görüyor. Bu süreci en az hasarla atlatmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk iddialarıyla ilgili ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini belirten Gül, suç işleyenlerle alakalı yasal süreçlerin uygulanacağını belirtti. Gül, seçim sürecinde Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi atmosferin kimseyi ve kendisini de mutlu etmediğini belirtti ve Türkiye'nin hızla reform sürecine dönmesi gerektiği uyarılarını şu sözlerle anlattı:

"Öyle oluyor ki birden eski Türkiye'nin manzaraları çıkmaya başlıyor. Cenazeler kalkmaya başlıyor, yüz binler sokaklarda... Herkese vermek istediğim mesaj şu: Seçimlerin neticesi ne olursa olsun, seçim sonrası süratli bir şekilde reform günlerine dönmek gerekiyor... Yolsuzluk söylemlerinden tutun, ihale kurallarından, imar kanunlarındaki aksaklıklardan tutun, bütün kuralların etkisizliğinden dolayı oluyor. Güçlü bir şekilde reform günlerine dönmemiz gerek. İvmeyi tekrar yukarı döndürmemiz gerek. Uzun sürerse duraklama günlerine döneriz."