'28 üye ülke olarak Türkiye ile görüşmeye hazırız'

Malta'daki Sığınmacı Zirvesi'nde konuşan AB Konseyi Başkanı Tusk, '28 üye ülke olarak Türkiye ile görüşmeye hazırız' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Malta'da Sığınmacı Zirvesi'nde konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, mevcut sığınmacı kriziyle yüzleşmede Türkiye ile karşılıklı yarar ilişkisinin katkıda bulunacağına güvenlerinin tam olduğunu belirterek, 28 üye ülke olarak Türkiye ile görüşmeye hazır olduklarını ifade etti

Malta'nın başkenti La Valletta'da dün ve bugün Avrupa ile Afrika ülkelerini sığınmacı krizi gündemiyle bir araya getiren tarihi La Valletta zirvesinin ardından gerçekleştirilen gayriresmi AB Konseyi toplantısından, "Türkiye ile en kısa sürede zirve" kararı çıktı. 

Gayriresmi toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, sığınmacı krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Schengen tehlikede

Basın toplantısında ilk sözü alan Tusk, Afrikalı partnerleriyle yaptıkları zirvenin ardından gerçekleştirdikleri gayriresmi toplantılarının amacının, "yakın zamandaki AB Konseyi'nde alınan kararların hızlı şekilde uygulanması konusunu görüşmek" olduğunu söyledi. Tusk, bu kararların uygulanmasında hızlı olmamaları durumunda Schengen'in tehlikeye düşeceğini söyledi. 

Üye ülkelerin aldığı her yeni kararın Avrupa'da sığınmacı krizinin nasıl ciddi bir hal aldığını ortaya koyduğunu dile getiren AB Konseyi Başkanı, "Sınır kontrolleri, teknik birtakım bariyerler ve benzeri, bizim kendi dış sınırlarımızda tekrardan kontrolü ele almamızı gerektiriyor" dedi. 

Donald Tusk, gayriresmi toplantılarındaki önemli bir diğer başlığın ise Türkiye olduğunu belirterek, "Başkan Juncker ile henüz Türkiye'den dönen AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franz Timmermans, bizi Türk Başbakanı ile yaptığı görüşme hakkında ve bu önemli partnerimizle süren müzakereler hususunda bilgilendirdi" dedi. 

Tusk, Türkiye ile krizi çözmede karşılıklı çıkarlara atıfta bulunarak, "Mevcut krizle yüzleşirken karşılıklı yarar ilişkisinin katkıda bulunacağına güvenimiz tam. Bunun başarılabilmesi için, hepimiz, AB tarafının elinden geleni yapacağı hususunda hem fikir olduk. Türkiye'nin de üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Komisyon Başkanı Juncker ile gelecek Pazartesi G20 kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme fırsatlarının olacağı bilgisini paylaşan Tusk, "28 üye ülke olarak AB ile Türkiye ile görüşmeye hazırız. Henüz tarih veremiyorum ama en kısa sürede bu yıl içinde olabilir. Türkiye ile bir zirve yapacağız. Türkiye'de yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte muhtemelen kasım sonu olabilir" ifadelerini kullandı. 

'Baskı altındayız'

AB Konseyi Başkanı Tusk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Sonuç itibarıyla saat işlemeye devam ediyor. Biz baskı altındayız ve birlik olarak Türkiye de dahil olmak üzere partnerlerimizle hızlı hareket etmeliyiz. Bu hususta Türkiye sadece tek bir partner olamaz. Ürdün ve Lübnan'ı es geçmemeliyiz. Aynı şekilde Balkan ülkelerini de. Ki onlar da bizim müttefiklerimizdir." 

Juncker de Avrupa'da sığınmacıların kota sistemiyle dağıtılması hususundaki bir soruya, "Ben şu anda sığınmacıların diğer ülkelere paylaştırılmasındaki hızdan memnun değilim" dedi ve gidişatın alınan kararların aksine yavaş olduğunu belirtti. 

Bu arada, gayriresmi AB Konseyi toplantısında, Komisyonu Başkanı Juncker'in "stratejik partner" olarak bahsettiği Türkiye ile işbirliğine yönelik bir sunum yaptığı öğrenildi.  

Öte yandan, Tusk ve Juncker'in basın toplantısı sırasında Tusk'ın cep telefonunun çalması üzerine Juncker, söze girerek "Seni arayan benim" dedi. Tusk da bunun üzerine "Biliyorum" diye cevap verdi. Bu diyalog, salondakilerin gülüşmesine neden oldu.