'5-6 ay içerisinde sonuca varılır'

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Çözüm sürecinde müzakerelere henüz geçilmedi, gerekli adımlar atılırsa sürecin 5-6 ay içinde sonuca varılabilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, çözüm sürecinde henüz müzakere aşamasına geçilmediğini, sekretarya ve izleme kurulu oluşturulduğu anda müzakerelere başlanabileceğini ve gerekli adımların zamanında atılması durumunda 5-6 ay içinde süreçte sonuca varılabileceğini kaydetti.

PKK Lideri Abdullah Öcalan, HDP heyeti aracılığıyla yaptığı son açıklamada çözüm sürecinde 15 Ekim itibariyle yeni bir aşamaya geçildiğini ve umudunun arttığını belirtmiş, yürütülen çalışmaları zora sokacak söylem ve tutumlar yerine yapıcı katkıların sağlanmasının tarihi bir zorunluluk olduğunu kaydetmişti.

Öcalan'ı ziyaret eden HDP heyetinde yer alan Buldan Reuters'ın sorularını yanıtlarken, müzakerelerin henüz başlamadığını söyleyerek, "Şimdi yapılması gereken şey müzakerelere geçmektir ve bunun koşullarının yaratılmasıdır" dedi.

              
Buldan, çözüm sürecinde Haziran ayında yapılması planlanan genel seçime kadar bir sonuca ulaşılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
              
"Gerekli adımlar atılırsa 5-6 aya kadar birçok yol katedilebilir, sürecin bitmemesi için bir neden yok. Ancak hükümetin acil olarak adım atması gerekiyor. Bu adımlar hayata geçerse önümüzü görebileceğimiz bir süreç yaşayacağız."
              
Müzakere ana başlıklarını ele alacak yaklaşık beş kişilik bir sekretarya, sıkıntılı durumlarda devreye girmek üzere 15-16 kişilik bir sivil izleme kurulu ile bir de demokratik müzakere heyetinin oluşturulmasının sürecin bundan sonraki bölümü için gerekli olduğunu söyleyen Buldan, "Biz sekretaryaya sadece not tutma misyonunu yüklemiyoruz. Müzakere tarihine geçiş itibariyle müzakere başlıklarını tartışabilecek bir ekip olmasına ihtiyaç var" dedi.
              
Buldan, HDP heyeti olarak hafta başında hükümet ile görüşmeyi, ardından da yine İmralı'yı ziyaret etmeyi planladıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Her şey hükümetin atacağı adımlara bağlı. Sekretarya ve izleme kurulu ilan edildiği zaman müzakerelere geçebileceğimizi ve müzakere ana başlıklarını tartışabileceğimiz ortamın yakalanabileceğini düşünüyorum."
              
Buldan, Öcalan'ın sürecin başından beri kendi örgütü ile teması olmasının önemli olduğunu belirttiğini söyleyerek, "Kandil'den bir iki kişi gelebilmeli ve Öcalan'la görüşebilmelidir. Sekretaryaya değil belki ama müzakere heyetine dahil olabilmelidirler" diye konuştu.
              
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da bugün yaptığı açıklamada, Öcalan'ın çözüm süreci kapsamında sürdürülen müzakerelere Kandil'den de bir ismin katılmasını istediğini açıkladı.
              
İmralı görüşme heyetinde yer alan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder görüşmeler kapsamında Öcalan'ın beş kişilik bir sekretaryası olacağını ve bu sekretaryada mevcut İmralı heyetinin yanı
sıra Hatip Dicle'nin de yer alacağını söylemişti.
              
Çözüm sürecinde Kobani'nin Kürtler açısından "kırmızı çizgi" olduğunu söyleyen Buldan,
sözlerini şöyle sürdürdü:
              
"Kobani Kürtlerin çok hassas bir noktası ve kırmızı bir çizgisidir. Çünkü biz kuzeyde
yaşayan Kürt halkı ile Kobani halkını birbirinden ayıramayız. Kobani halkı ile Türkiye'de
yürüyen çözüm sürecini de birbirinden asla ayıramayız. Orada bir halk katliamla yüz yüze iken
burada bir çözüm sürecinden bahsetmek yanlıştır."
              
Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani'ye İslam Devleti örgütünün saldırılarını protesto
edenlerin ay başında çeşitli kentlerde düzenlediği protesto gösterilerinde 40'dan fazla kişi
hayatını kaybetmiş ve çok sayıda kamu malı zarar görmüştü.


            

Bu konularda ilginizi çekebilir